Første brintenergi-projekt i Europa opføres i Herning
H2College ved Herning opføres som det største passivhus-projekt i Danmark og det første brintenergi-projekt i Europa.
H2College opføres efter standarden for passivhuse, hvor energiforbruget er nede på et minimum med minimal CO2 udledning til følge. Projektet er således et vigtigt tiltag i en tid, hvor den globale opvarmning, CO2 debatten og stigende energipriser er med til at sætte en helt ny dagsorden inden for byggeriet. Byggeriet udmærker sig endvidere som pilotprojekt ved, at varme og strøm produceres via brint-oplagret vindmølleenergi.
Connie Hedegaard tog 1. spadestik
Johs. Poulsen, næstformand i energiudvalget på Christiansborg, kaldte begivenheden et historisk spadestik og klima- og energiminister Connie Hedegaard fremhævede i sin åbningstale projektet som et forgangseksempel inden for miljøhensyn og energioptimering.
Connie Hedegaard roste projektet og sagde bl.a., at det er denne type initiativer, der skal til og henviste til, at 40 % af Danmarks energiforbrug anvendes i bygninger. Hun understregede, at hvis vi vil gøre noget, der kan være med til at bedre miljøet, må der tænkes i nye løsninger, nye teknologier og nye måder at gøre tingene på. Og det er H2College et fremragende eksempel på.
Passivhus i fleretagers højde
Fundamentet til de 66 ungdomsboliger var på dagen for 1. spadestik næsten færdiggjort. 2½ dag efter var alle elementer rejst på den første blok, tagdækkeren i gang og bad / toiletkerner monteret!
Når det står endelig færdigt, vil det to etager høje H2College med dets stramme og moderne udtryk, store vinduespartier og hvidpudsede facader afspejle den linje, der i forvejen er kendetegnende for hele Birk Centerpark.
Det er Boligselskabet Fruehøjgaard, der står bag byggeriet. Opgaven bestod i at nytænke ungdomsboligen og fremstille den som passivbyggeri af høj arkitektonisk kvalitet og inden for den økonomiske ramme. Konceptet blev en gennemarbejdet boligenhed, som kan præfabrikeres og stables som klodser. Boligernes indretning er utraditionel, idet Aarhus Arkitekterne har ladet lejlighederne bestå af ét åbent, fleksibelt rum, der kun brydes af et ‘supermøbel’ eller en kerne i midten af boligerne, der indeholder toilet og køkkenfaciliteter.
De studerende vil kunne flytte ind i det nye H2College i slutningen af året. Det forventes, at det færdige byggeri vil tiltrække stor opmærksomhed under FNs klimakonference i København i 2009.
Fakta om projektet
• H2College består af 66 ungdomsboliger og et studenterhus.
• De 66 ungdomsboliger opføres som passivhus.
• Varme genanvendes fra allerede anvendt luft til opvarmning.
• Varmt vand og elektricitet tilføres fra H2Colleges eget brintanlæg.
• Boligerne har et minimalt CO2 udslip.
Bygherre: Boligselskabet Fruehøjgaard
Arkitekt: Aarhus Arkitekterne A/S
Ingeniør: Niras A/S
Bruttoareal: 3.300 m²
Partnere: HIRC, Green Hydrigen, Danfoss, Dantherm Power, Naturgas Midt-Nord, Strandmøllen og Herning Kommune.
Kilde: Aarhus Arkitekterne