23948sdkhjf

Huset forsyner sig selv med energi

En CO2-neutral, rund bygning, Green Lighthouse, indvies i København i foråret 2009 og viser dermed vejen for fremtidens klimavenlige lavenergibyggeri.
En bæredygtig, rund bygning vil fra foråret 2009 danne ramme for undervisning, møder og administration på Københavns Universitet.

Idéen er at bygge et hus - kaldet Green Lighthouse - der bruger mindst muligt energi til opvarmning og ventilation, og som selv producerer strøm til f.eks. belysning. Det sker bl.a. gennem solceller, solfangere, naturlig ventilation, afskærmning fra solen - så man undgår kølebehov - og ved at udnytte dagslyset optimalt gennem høje vinduer i facaden og ovenlys. Derudover bygger man huset som en cirkel, da det giver et mindre facadeareal, hvorved behovet for rumopvarmning minimeres.

Tæt samarbejde mellem flere
Bag projektet står Universitets- og Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet, Københavns Kommune og VELUX. Projektet er udviklet i et tæt samarbejde mellem totalentreprenør Hellerup Byg A/S, Christensen & Co arkitekter as og COWI A/S. COWI har stået for ingeniørrådgivning og udvikling af energikonceptet.
Huset skal ligge i vinklen mellem Tagensvej og Nørre Allé i København.

Green Lighthouse er konstrueret som en cirkel, da det giver et mindre facadeareal og dermed lavere varmeforbrug.

Demonstrationshus til topmøde i 2009
Om baggrunden for Green Lighthouse siger civilingeniør i Universitets- og Bygningsstyrelsen Sajet Mahmudovski:

- Visionen med projektet har været at bygge et bæredygtigt erhvervshus med lavest muligt CO2-forbrug og et energibehov, der er reduceret med 75 procent, og som dermed svarer til Folketingets beslutning for alle bygninger i år 2020. Samtidig ville vi ikke gå på kompromis med hverken arkitektur eller de tekniske løsninger, herunder dagslysforhold og indeklima. Derudover er huset tænkt som et demonstrationshus ved FN’s klimakonference, COP15, i København i december 2009.

Flere lavenergihuse Udviklingschef i COWI Michael Nielsen mener, at Green Lighthouse vil inspirere fremtidens byggeri:

- Som et af de første erhvervsbyggerier herhjemme vil Green Lighthouse stå som et vartegn for, hvordan man kan bygge CO2-neutralt inden for en rimelig anlægssum. Jeg tror, at byggeriet vil være med til at generere en efterspørgsel på nye energirigtige produkter inden for bl.a. vinduer, solfangere og varmepumper.

Reto M. Hummelshøj, COWI, der har været med til at udarbejde energikonceptet, tilføjer:

- Projektet giver vigtig viden om, hvordan disse systemer bedst muligt integreres i et byggeri. Det vil medføre lavere priser og dermed etablering af flere lavenergihuse.

Kilde: COWI

Læs mere om: Cowi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094