"Skal det genbruges, skal det kunne skilles ad"
Design for disassembly er et varmt emne i byggebranchen for tiden. Men hvordan gør vi det til en god forretning?
Der er mange begreber at tage fat i, når det gælder håndtering og genbrug af ressourcer i byggeriet. Og det er ikke uden grund. For bygge- og anlægsaffald udgør cirka en tredjedel af alt affald i Danmark, og branchen kæmper samtidig med fortidens syndere i form af skadelige stoffer i materialer, som eksempelvis PCB, asbest og bly.
Det er da heller ikke uden udfordringer at tale om ’design for disassembly’. Det blev tydeliggjort på Innobygs netop afholdte konference, hvor knap 50 deltagere fra byggebranchen var med til at diskutere håndtering og anvendelse af affald og ressourcer i byggeriet.
Nye Innobyg-publikationer udstikker en retning
På seminaret præsenterede Innobyg to publikationer – et materialeatlas og et idekatalog.Idékataloget er primært udviklet af Cinark i tæt samarbejde med de to arkitektrådgivere Lendager Group og Tegnestuen Vandkunsten. Hensigten er at inspirere til udvikling af strategier for øget genanvendelse af materialer. Gennem konkrete eksempler på projekter, strategier og interviews med aktører fra byggeriet søger kataloget at diskutere og kortlægge de muligheder og barrierer, der er inden for feltet i dag.
Materialeatlasset er primært udviklet af Teknologisk Institut i samarbejde med relevante erhvervspartnere. Det er udformet som en oversigt over de miljømæssige muligheder og barrierer, som er knyttet til en bred vifte af byggematerialer. Atlasset vil kunne fungere som et opslagsværk med oplysninger om, hvilke miljømæssige problemer, der knytter sig til et specifikt byggemateriale fra en given periode. Dermed kan atlasset fungere som en del af de indledende undersøgelser i udviklingen af nye designstrategier for genanvendelse af byggematerialer.
Links til publikationerne:
Idékataloget
Materialeatlasset
Spørgsmål og løsningsforslag
Så hvad skal der til, og hvordan ser forretningsmodellerne ud? Hvordan skal branchen kunne anvende de dyrere genbrugsmaterialer, når der samtidig skal bygges så billigt som muligt?
Spørgsmålene var mange, og der er ingen tvivl om, at der både er barrierer, der skal overvindes og udfordringer, der skal løses, før det bliver muligt at adskille og genanvende byggematerialer i større udstrækning, end det sker i dag.
Et af løsningsforslagene fra seminaret kom fra MT Højgaard, som forsøger at gøre ’design for disassembly’ til en del af fremtidens bygge- og anlægsstrategi ved at arbejde med cirkulær økonomi og et materialepas, der skal sikre, at der i fremtiden er styr på materialernes kvaliteter.
Skadelige stoffer og værdikædelogistik
En af de store udfordringer er de skadelige stoffer, som findes i de bygninger, der rives ned i dag. Men selv om materialerne er ’rene’, vil der stadig være behov for at få dem sendt til det sted, hvor de kan bruges. Det kræver, at nedbryderne ved, hvor der er behov for de genanvendelige materialer – eller at man har plads til at opbevare dem, indtil nogen efterspørger materialerne.
Der er med andre ord behov for at nytænke logistikken og skabe en mere gennemsigtig værdikæde, end der er tilfældet i dag. Med nye forretningsmodeller kan der opstå et økonomisk incitament i at genanvende materialerne. Derudover er der forhold omkring afgifter, regler og forsikringsansvar, der skal gentænkes for at genanvendelse af byggematerialer kan blive gængs praksis.
Hvis den helt store udfordring, som er mængden af bygge- og anlægsaffald, skal kunne løses i den nærmeste fremtid er branchen nødt til at tage debatten om design for disassembly. På seminariet lagde alle oplægsholderne op til, at problemet skal løses gennem tværfaglige samarbejder på tværs af byggebranchen. Potentialerne er store, men der er stadig mange udfordringer, som kun kan løses gennem fælles initiativer og opbygningen af et fælles videnfundament.