Idéen om et lille værksted blev til en stor byggefabrik
Det er nu 10 år siden, at Enemærke & Petersen begyndte at arbejde med præfabrikation.
Det er håndværksmester Bjarne Jensen, der fortæller om, hvordan Enemærke & Petersen (E&P) fik sin byggefabrik på Smedeland i Glostrup. Det er nu ti år siden, og det er der god grund til at fejre.
Fabrikken er med årene blevet en væsentlig del af E&P’s forretning, og præfabrikation er med til at forkorte byggetiden på mange af firmaets sager.
Styrer det hele selv
At det skulle nå så vidt, havde de færreste i E&P forestillet sig, da virksomheden den 1. marts 2006 overtog Smedeland 3 i Glostrup og valgte at leje en stor del af bygningerne ud.
Men pludselig begyndte det at gå stærkt. Allerede efter cirka halvandet år kunne E&P selv bruge alle 6.000 kvadratmeter. Byggefabrikken med den semiindustrielle produktion af elementer skulle nu bruges i mange af firmaets byggesager.
Ifølge Bjarne Jensen hang det sammen med, at E&P vandt en række facaderenoveringssager, herunder Urbanplanen, der foranledigede, at man tænkte ud af boksen. Løsningen blev, at en del af opgaverne flyttede fra byggepladserne og hjem på fabrikken.
Kan tilpasse flow
Ved at gøre det på den måde, forkortes byggetiden, og det betyder i mange tilfælde, at beboerne kan blive i deres lejligheder fremfor at skulle genhuses under renoveringen.
- Det helt afgørende ved byggefabrikken er jo, at vi selv styrer det hele, og at vi ikke er afhængige af en ekstern leverandør, som ikke lever op til vores forventninger. Smedeland giver os mulighed for selv at optimere på kvaliteten, levere efter ’just in time’-princippet, og så kan vi løbende korrigere og rette eventuelle uhensigtsmæssigheder, så det hele kommer til at passe med flowet på byggepladsen, og så arbejdet dér bliver så effektivt og så hurtigt som muligt, forklarer Bjarne Jensen.
Vil være branchens mest produktive
En anden vigtig del af historien er, at fabriksproduktionen skaber væsentligt bedre arbejdsvilkår for firmaets håndværkere, der med kraner og tilpassede arbejdspladser slipper for tunge løft og dårlige arbejdsstillinger. Desuden reducerer det mængden af spildtid betydeligt, blandt andet fordi arbejdet ikke påvirkes af vejret.
- Som et godt eksempel kan nævnes Vapnagård i Helsingør, hvor vi blandt andet skulle udskifte facaderne. Vi byggede de nye facadeelementer på fabrikken, men samtidig valgte vi på forhånd at tilpasse de nye vinduesplader og lysninger og pakke dem ind sammen med elementerne. På den måde sparede vi vores håndværkere for en masse tid på byggepladsen, fordi de så bare skulle montere de allerede tilpassede dele, men vi sparede dem også for en masse løft og for at skulle transportere materialerne på trapper og lignende, forklarer Bjarne Jensen.
Vil være mest produktiv
E&Ps fabrik i Glostrup beskæftiger for nuværende to funktionærer, en ingeniørpraktikant og 15 håndværkere, der er henholdsvis tømrere, maskinsnedkere og specialarbejdere. I perioder med mange opgaver tages håndværkere fra pladserne og ind på fabrikken for at sikre, at man kan følge med efterspørgslen.
Smedeland og den semiindustrielle fabriksproduktion udgør desuden en væsentlig del af E&P’s 2020-strategi, hvor ét af målene er, at fabrikken skal være med til at gøre firmaet til den mest produktive entreprenør i branchen.
I øjeblikket producerer håndværkerne rygningsplanker, lysskakter og terrassegulv til renoveringen af Stadionkvarteret Glostrup. I maj måned starter renoveringen af Gårdhavehusene i Albertslund Vest og til denne opgave, hvor E&P har vundet tømrerentreprisen, præfabrikeres der 1.500 facadeelementer, som gøres så meget færdige som muligt og derfor leveres med både facadeplader og zinkinddækninger.