23948sdkhjf

Aalborg Portland: Investerer gerne i Danmark

Men danske særafgifter gør det svært, beklager økonomidirektør.
Aalborg Portland satte i det forgangne regnskabsår ny omsætningsrekord, men udfordrende markedsforhold i særligt Tyrkiet og Norge betød samtidig nedgang i resultatet.

Den lavere indtjening har påvirket forrentningen af den investerede kapital hos Aalborg Portlands ejer, italienske Cementir Holding S.p.A., der har knap 10 milliarder kroner bundet i Aalborg Portland Holding-aktiver.

- En ROCE-værdi på 10 procent ligger under niveau for andre brancher, og derfor er det vigtigt, at de store investeringer, der er foretaget, og som også skal foretages i de kommende år, belønner sig i form af øget top- og bundlinje, siger CFO Henning Bæk.

Aalborg Portland Holding har de seneste år investeret 3,5 milliarder kroner i udvidelser af markeds- og produktionsfaciliteter verden over. Alene i 2015 er der globalt investeret knap 400 millioner kroner i en lang række forbedringer samt energibesparende og miljøfremmende projekter.

Koncernens investeringer går dog ofte uden om Danmark. Mere end 75 procent af koncernens aktiviteter er i dag placeret i udlandet, og den danske produktion er reduceret med 32 procent i forhold til niveauet i 2007.

De stærkt stigende danske energiafgifter er medvirkende til at svække investeringspotentialet og konkurrenceevnen for den danske del af produktionen. Aalborg Portland Holding arbejder dog med konkrete planer om at udvide produktionskapaciteten i Aalborg inden for specielt hvid cement, men ifølge Henning Bæk vil det kræve en opblødning af det konkurrenceforvridende danske afgiftssystem:

- Vi har med den nye regering fået en nedsættelse af NOx-afgiften, men dog ikke den udfasning vi havde forventet, siger han med henvisning til, at NOx-afgiften er blevet nedsat fra 25 kroner per kilo til 5 kroner per kilo. Samtidig er bundfradraget fjernet, og Aalborg Portland står tilbage med en NOx-afgift på cirka 10-15 millioner kroner årligt. Hertil kommer PSO-afgiften på cirka 40 millioner kroner årligt.

- NOx- og PSO-afgiften er danske særafgifter svarende til 175.000 kroner per ansat på fabrikken i Aalborg. Det gør det svært for vores italienske ejere at investere i produktionsudvidelser i Danmark trods et stort ønske fra både vores og deres side, forklarer Henning Bæk, der med spænding ser ind i efterårets forhandlinger om en ny skatte- og afgiftspakke.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096