23948sdkhjf

900 Moestrup-vinduer til ikonisk Kay Fisker-bygning

Klassisk træhåndværk og moderne maskinindustri mødes i kæmpe renoveringsopgave midt i København.
Moestrup Tømrer & Snedker er netop nu ved at lægge sidste hånd på udskiftningen af 900 vinduer i det fredede Vestersøhus midt i København.

FAKTA OM VESTERSØHUS
Vestersøhus stammer fra 1939 og blev tegnet af arkitekt Kay Fisker. Bygningen er på syv etager og ligger langs med Sct. Jørgen Sø.

Kay Fisker revolutionerede brugen af altaner i det meget karakteristiske byggeri ved at rykke dem tilbage fra husets facade.

Det betød blandt andet mere lysindfald i lejlighederne samt etablering af karnapper med store vinduespartier ud mod Sct. Jørgen Sø.
Opgaven lyder på 900 vinduer. Men det er ikke bare almindelige vinduer. Vinduerne i den fredede beboelsesejendom, Vestersøhus, ved søerne i København, er af kalmarfyr, og det skal de blive ved med at være. Hertil kommer, at vinduerne skal ændres fra ét-lags glas til termoglas.

- Designmæssigt er der tale om et ret kompliceret vindue, hvor hele opbygningen skal laves om, og hvor der også skulle afprøves nye vippepunkter, forklarer tømrer- og snedkermester Niels Moestrup, der er betroet opgaven med at fremstille de mange nye vinduer til den fredede og kendte ejendom.

Innovativ fremstillingsproces
Oprindeligt skulle alle vinduer laves i hånden. Men ud over de traditionelle håndværksfag som tømrer og snedker-, murer- og maler-aktiviteter er Niels Moestrup også indehaver af en fabrik, hvor de fremstiller facadeelementer i aluminium ved hjælp af moderne CNC-styrede maskiner.

Inspireret herfra begyndte han at se på, om der i forbindelse med Vestersøhus-opgaven var perspektiver i at kombinere klassiske håndværk i træ med højteknologi.

- Det manuelle arbejde med vinduerne ville kræve brug af dobbelt så mange bearbejdningsjern som normalt, og tidsforbruget ville også være anseeligt. Programmerne på en CNC-maskine ville bl.a. kunne sørge for tap- og slidsfræsning, så vinduerne ville være hurtigere klar til samling. Det ville lette de manuelle arbejdsgange betydeligt, selvom der fortsat ville være behov for en stor mængde manuelt arbejde. Opskæring og høvling samt montering, kitning og mange andre håndværksmæssige detaljer ville fortsat skulle foregå manuelt, fortæller Niels Moestrup om sine overvejelser.

Investering i moderne maskine
Indledende beregninger viste, at der kunne spares en del tid ved indkøb af en CNC-maskine, så Niels Moestrup tog til Tyskland for at se på mulighederne. Efter nok en omgang beregninger besluttede han sig for at investere de nødvendige millioner i den store CNC-maskine, der ved juletid blev leveret og installeret på det store snedkerværksted i Tune, hvor virksomheden har holdt til siden 1991.

To konsulenter tilbragte 14 dage hos Moestrup for at oplære medarbejderne i maskinen og sammensætte programmerne.

- På snedkerværkstedet har vi i mange år anvendt håndværktøj og maskiner, der i stigende omfang bliver mere og mere avanceret. Men vi har altid haft et stort element af manuel bearbejdning. Den nye maskine er dog så teknologisk avanceret, at der virkelig er tale om fagre nye verden inden for vores fag, siger Niels Moestrup.

Han er formand for Træsektionen i Dansk Byggeri og følger derfor den faglige og teknologiske udvikling tæt samtidig med, at han værner om det traditionelle håndværk i sin virksomhed.
- Renoveringen er på alle måder en fantastisk udfordring, fordi der er tale om gedigent gammeldags håndværk, som produceres ved hjælp af moderne teknologi, siger han.

Produktionstid halveret
Produktionstiden til Vestersøhus-opgaven er halveret og leverancen er i fuld gang. Opgaven indeholder også delvis udskiftning af vinduesrammer, hvor der må være op til 60 procent råd, før udskiftning finder sted.

Før Moestrup Tømrer og Snedker påbegyndte opgaven havde folk fra Kulturarvsstyrelsen i samarbejde med en arkitekt samt en lokal snedkermester udviklet den nye prototype, som vinduerne skulle produceres efter.

Med den nye maskine er Moestrup gearet til flere opgaver af samme kaliber, og der er allerede modtaget flere ordrer til produktion, når Vestersøhus-opgaven er færdigleveret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.077