23948sdkhjf

En sikker sikkerhedskoordinering

Byggebranchen opnår optimal sikkerhed og mindsker dyre forstyrrelser i tidsplanerne med professionel assistance.
Det er en udbredt opfattelse, at sikkerhedskoordinatorer eller byggeledelser har ansvaret for al sikkerhed på byggepladsen, hvilket får mange arbejdsgivere, arbejdsledere og ansatte til mere eller mindre bevidst at lægge ansvaret fra sig og pege over mod byggelederskuret, når nogen spørger ind til sikkerheden.

- At anskue ansvar på denne måde kan næsten ikke være mere forkert, for ikke at sige direkte farligt, siger Knud Magnussen fra konsulentfirmaet magnussen & mikala, som har omfattende erfaringer med og ekspertise omkring sikkerhedsarbejdet på en lang række store, såvel som små bygge- og anlægsprojekter, og dermed også den lovpligtige sikkerhedskoordinering.

- Bygherren har alene ansvaret for at koordinere og afgrænse i fællesområderne, fortæller Knud Magnussen. Til det formål skal bygherren udpege en sikkerhedskoordinator, hvis opgave er at koordinere således, at den enkelte entreprenør på pladsen ikke udsætter andre entreprenører for fare. Herudover skal han sikre, at fælles sikkerhedsforanstaltninger som eksempelvis fælles adgangsveje, og orienteringslys bliver etableret, vedligeholdt og eventuelt fjernet igen. Han skal endvidere hver 14. dag afholde de lovpligtige sikkerhedsmøder, som er en vigtig del af koordineringen.

I de enkelte arbejdsområder er det imidlertid den pågældende entreprenør, der har det fulde ansvar for, at arbejdsmiljølovens regler overholdes. Det gælder også eksempelvis adgangsveje, belysning og overdækninger eller orden og ryddelighed i arbejdsområdet. - Den enkelte arbejdsgiver skal altså sørge for, at tænke sikkerhed og arbejdsmiljø ind i planlægningen af arbejdet, ligesom han skal sørge for at instruere de ansatte i, hvordan arbejdet udføres uden risiko for egen og andres sikkerhed. Endelig skal han jævnligt kontrollere og føre tilsyn med, at arbejdsmiljølovens krav og regler overholdes indenfor hans arbejdsområder. Krav, som rigtig mange virksomheder stadig har svært ved at leve op til, fortæller Knud Magnussen.

Et højt sikkerhedsniveau er med til at sikre en gnidningsløs produktion til glæde og gavn for alle. Derfor har både bygherre, sikkerhedskoordinator og byggeledelsen en naturlig interesse i, at arbejdsmiljølovens regler overholdes, også i arbejdsområderne. At der fra ledelsens side følges op på arbejdsmiljøet overfor den enkelte entreprenør, er altså ligeså naturligt som at følge op på økonomi, tidsplan og kvalitet.

Arbejdsmiljø og sikkerhed genkender vi ikke fra skoleskemaet
- Men det gør ikke ledelsen eneansvarlig. Og det er der mange, der misforstår, pointerer Knud Magnussen. - At reglerne umiddelbart kan være lidt svære at holde rede i, er måske ikke så underligt. Arbejdsmiljø og sikkerhed er ikke lige noget mange genkender fra skoleskemaet, hovedparten af os stifter i virkeligheden først bekendtskab med begrebet som voksne. Men manglende styr på den lovpligtige sikkerhedskoordinering kan medføre unødvendig risiko for liv og lemmer, have en særdeles negativ indflydelse på tidsplanen, samt medføre rådgivningspåbud til bygherren, og derfor er der både god økonomi og optimal sikkerhed i at søge professionel assistance.

At det kan være svært at hitte rede i reglerne, vidnede Arbejdstilsynets egen hjemmeside i øvrigt om, idet den forleden oplyste at ”En bygherre kan få rådgivningspåbud, hvis virksomheder, der arbejder på byggepladsen, overtræder arbejdsmiljøreglerne” – Men efter henvendelse fra magnussen & mikala er denne tekst blevet ændret, slutter Knud Magnussen, med et kyndigt nik.

Kilde: Magnussen & Mikala

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078