23948sdkhjf

MT Højgaard bygger vikinghus efter nutidens metoder

Trelleborg museum skulle have bygget et traditionelt vikingehus med stråtækt tag og vægge af bindingsværk, pileflet og ler. MT Højgaard gik til lerkliningsopgaven i museets ånd ved at gøre fortiden nutidig efter prøv-dig-frem-metoden. For hvorfor bruge byggemetoder anno 900, hvor man kaster ler på væggen per håndkraft, når man snildt kan bruge en moderne Putzmeister F05 højtrykssprøjte til formålet?
Trelleborg Museum går ind for at gøre fortiden levende med masser af ”prøv selv-aktiviteter.” Derfor fik de opført et traditionelt vikingetidshus med stråtækt tag og vægge af bindingsværk, pileflet og ler som en del af museets nye vikingtidslandsby, Trelletorp.

MT Højgaard gik til lerkliningsopgaven i museets ånd ved at gøre fortiden nutidig efter prøv-dig-frem-metoden. For hvorfor bruge byggemetoder anno 900, hvor man kaster ler på væggen per håndkraft, når man snildt kan bruge en moderne Putzmeister F05 højtrykssprøjte til formålet?

Man skal ikke sprøjte med ler, hvis man ikke selv bor i bindingsværkshus
Projektleder Erling Bech Sørensen, der selv bor i et delvist lerklinet 200 år gammelt bondehus, fortæller, at det gik hurtigt med at eksperimentere sig frem til det rette blandingsforhold mellem ler og grus til højtrykssprøjten.

- Ler har mange gode egenskaber. Det giver alle tiders indeklima, fordi det har let ved at suge og afgive fugt. Passer man et lerklinet hus, kan det holde i århundreder, men holder man det ikke ved lige, får det fugt og går til.

Mere effektivt at sprøjte
Højtryksudstyret, der typisk bruges til betonrenovering, gør det muligt at sprøjte med hurtigtørrende beton selv på svært tilgængelig steder, så metoden er populær. Men at se metoden brugt til lerklining er noget af et særsyn. Ikke desto mindre virkede det fortrinligt, og projektlederen kan allerede se, at der er færre revner i hans højtryksbehandlede vikingevægge end i tilsvarende ’unplugged’ vægge, hvor leret er kastet på, på traditionel vis. Det skyldes, at leret bliver sprøjtet på med langt større kraft af højtrykspumpen, end man opnår med hånden. I forhold til betonsprøjtning må man dog bruge flere lag, fordi ler ikke tørrer så hurtigt og derfor skal påføres i mindre mængder.

Ny afdeling for lerklining?
På spørgsmålet, om MT Højgaard får en afdeling for lerklining, svarer projektlederen med et skævt grin, at det nok ikke bliver tilfældet, selvom der inden for visse kredse er stor interesse for at bygge med alternative materialer. Dog håber han, at byggeriet af huset i Trelletorp giver anledning til, at han og hans team får lignende opgaver. Betoneksperten vil meget gerne bygge med ler igen, for som han siger, blandt andet med reference til sin egen lerklinede stuevæg:

- Det holder!

Kilde: MT Højgaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127