23948sdkhjf

Byggeriets opfindelser skal frem i lyset

Håndværkere finder dagligt nye løsninger på konkrete problemer, men de mange opfindelser lever et stille og nærmest usynligt liv. Nu er der hjælp at hente for virksomheder, som gerne vil have opfindelserne videreudviklet og ”ud over rampen”
Der findes et hav af idéer og hverdagsopfindelser blandt medarbejderne på byggepladserne. Desværre kommer de fleste opfindelser ikke ud over den konkrete opgave eller byggesag. Det er ærgerligt – både for virksomheden selv og for hele byggebranchen, mener Dansk Byggeri.

Et nyt innovations-projekt skal derfor gratis hjælpe virksomhederne med, hvordan de kan arbejde mere systematisk med deres opfindelser.

- Opfindere er personer, der skaber noget nyt, som typisk har en eller anden form for praktisk anvendelse. Tænk over, hvor mange håndværkere der falder ind under den beskrivelse. Desværre er der ikke tradition for at udnytte byggebranchens kreativitet og opfindsomhed, siger Jørn Jensen, projektchef i Dansk Byggeri.

I projektet ”Hands On Innovation” samarbejder Dansk Byggeri, Teknologisk Institut, Skive Tekniske Skole, BAT-kartellet og fire entreprenørvirksomheder om at vise både ledelse, medarbejdere og uddannelsessøgende på erhvervsskolerne, at den håndværksmæssige opfindsomhed er en værdifuld faktor i ethvert byggeprojekt.

- En god problemløsning giver lettelser og besparelser her og nu. Men hvis opfindelsen skal ”ud over rampen”, skal den hjælpes på vej. Det er netop ambition i projektet. Hvad enten der er tale om et konkret nyopfundet værktøj, en tilpasset version af eksisterende materialer eller en forbedret arbejdsgang, er der god grund til at undersøge, om opfindelsen kan blive videreudviklet til gavn for virksomheden og til glæde for mange andre i branchen. Succesraten for opfindelser fra byggebranchen har nemlig vist sig at være høj, fortæller Jørn Jensen.

Hands On-projektet har fået midler fra Videnskabsministeriet til at hjælpe de udførende virksomheder med en mere systematisk opsamling og udvikling af idéer. Mange virksomhedsledere har ganske enkelt ikke overvejet at sætte medarbejdernes idéer i system eller udnytte dem kommercielt. Andre barrierer, som nævnes af virksomheds-lederne, er manglende viden og erfaring med området.

- Trods barriererne oplever vi, at både ledere og medarbejdere har lyst til at sætte opfindsomhed på dagsordenen. Og fordelene er der mange af: Udover videresalg af konkrete opfindelser kan et øget fokus på innovation i byggeriet være med til at forbedre byggekvaliteten og virksomhedens forretningsmuligheder, slutter Jørn Jensen.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141