Man kan ikke planlægge et kaos!
Fejlslagne projekter koster uhyrlige summer, men hvorfor går de galt? Det forsøger Sven Bertelsen at finde svaret på i bogen ”Det Uregerlige Projekt”, som er udkommet i denne uge.
Listen over forsinkede, fordyrede eller totalforliste projekter er lang, og ifølge Sven Bertelsen ved vi ikke hvorfor, fordi vi skynder os videre i stedet for at undersøge, hvad der gik galt, og hvad vi kan lære af fejlene.
- Det er jo absurd, ikke mindst i lyset af de kolossale ressourcer, vi putter i projekter, mener Sven Bertelsen.
Han kan selv se tilbage på et langt liv med byggeprojekter – som projektleder, rådgivende ingeniør, konsulent og teoretiker i den internationale lean construction-bevægelse.
- I takt med at vi har outsourcet masseproduktionen til øst, er projektet blevet vores dominerende produktionsform, siger Sven Bertelsen.
- Men hvor masseproduktion har været genstand for masser af undersøgelser og teoridannelse, gælder det ikke projektproduktion. Der er masser af litteratur om projektledelse. Men ingen teori eller videnskab om projektet som produktionsform, påpeger han.
Har ikke forstået projektets sande natur
”Det Uregerlige Projekt” ønsker at tage et opgør med den traditionelle projektforståelse. Bogen tager udgangspunkt i, at projektet i sin natur er kaotisk – og man kan som bekendt ikke planlægge et kaos.
Over 136 sider – fordelt på syv essays – søger Sven Bertelsen at lægge de første brikker til en ny teoridannelse om projektets natur og ledelse. Forfatteren selv betegner det som ”et stykke pionérarbejde, der henter sin næring fra så forskellige verdener som hydraulik, kompleksitetsforskningen, kaosteori, de sociale videnskaber – og den amerikanske hær!”
”Vi har grundlæggende ikke forstået projektets sande natur”, er hans provokerende tese. Og derfor er vi heller ikke i stand til at styre projektet. Det er selve præmissen, at ALT kan planlægges, som skal lægges på hylden.
Planer holder nemlig aldrig, for deres forudsætninger forandrer sig, endnu mens planen bliver lagt. I stedet må vi vende pyramiden på hovedet og overlade initiativ og ansvar til dem, der ’har støvlerne på’ i den menneskeskabte levende organisme, som projektet dybest set er.
Bogen ”Det Uregerlige Projekt – syv sammenhængende essays om projektet og dets ledelse” er udgivet af Lean Construction – DK med støtte af Realdania og blev lanceret den 7. december 2015 hos Byggecentrum. Prisen er 250 kroner.