23948sdkhjf

Bioethanolpejse - en arkitektdrøm og Nemtechs guldæg

Efter i mange år at have fungeret som underleverandør af elementer i rustfrit stål til industrien har Nemtech i Nørresundby udvidet sit sortiment med en produktion af sofaborde samt en produktion af arkitekttegnede bioethanolpejse i høj kvalitet. Sidstnævnte har vist sig at være en lukrativ forretning og efterspørgslen af pejsene blandt især arkitekter er stor. Og det er der mange årsager til.
Nemtech i Nørresundby nord for Aalborg har i mange år – faktisk siden starten for 10 år siden – fungeret som underleverandør af komponenter i rustfrit stål til skibs-industrien samt til dele af fødevareindustrien. Men grundlægger Kjell Thomsen følte at virksomhedens produktionskapacitet kunne udnyttes mere og bedre. Ordrerne til skibsindustrien er der såmænd nok af, men det kan tage lang tid fra en ordre er i hus til man kan begynde at producere til varerne skibes af sted.

Derfor satte han for år tilbage et par ideer i værk. I første omgang blev det til sofaborde med stel af rustfrit stål og valgfri bordplade, men da det ikke var nok til at tilfredsstille hans iværksætter-gen, slog han sig på bioethanol pejse – et godt valg skulle det vise sig.

Fejlslagne forventninger
I tæt samarbejde med produktchef Heine Plougmann har Kjell Thomsen i løbet af 2007 udviklet, tegnet og produceret otte forskellige typer af pejsene. Og allerede her viste deres forventninger til produktet at slå fejl. Man havde nemlig fra start af regnet med, at kun fire af de otte standardprodukter kunne begå sig på markedet. Men man har her et godt stykke inde i 2008 måtte erkende, at der er plads på markedet til alle otte pejsetyper.

Derudover var man endvidere helt forkert på den med prisen. – Den er alt for lav, lød det fra flere interessenter.

- Og det er jo en interessant udvikling, fortæller Christian Kammer fra Nemtech. Der samtidig kan fortælle, at man allerede nu har deltaget i seks forbrugsmesser, og alle har taget godt imod de strømlinede og enkle pejse fra Nemtech.

Møbelsupplement - ikke en reel varmekilde
Christian Kammer fortæller, at pejsene ikke skal ses som en decideret varmekilde.

- De skal nok nærmere anvendes som et supplement til hovedvarmekilden i huset. Pejsen er langt mere et hygge-moment end noget andet. Og jeg kan sagtens forestille mig, at man om et par år ikke bare har dem i stuen eller i spisestuen, men måske på terrassen eller på badeværelset, fortæller han.

- Der er 85.000 lejligheder i Danmark der ikke må have en brændeovn på grund af myndighederne og her er vores pejse jo fremragende, hvis man gerne vil have hyggen fra brændeovnen. Samtidig er arkitekter vilde med dem. De ødelægger nemlig ikke husets ydre design, da de ikke kræver en skorsten, fortæller han.

Går som varmt brød
Pejsene, der vejer mellem 6 og 20 kg og yder mellem 6-11 KwH, går som varmt brød. Godt 50 stk. forlader fabrikken i Nørresundby om ugen.

- Den største leverance vi har haft hidtil er gået til Norge, hvor vi har godt fat i markedet med 77 forhandlere, fortæller Christian Kammer og fortsætter:
- Vi forventer selvfølgelig, at det danske marked følger med. Vi kan som sagt allerede mærke den store efterspørgsel.

Pejsen brænder på majs og kartofler
Pejsene brænder på bioethanol – et produkt, der består af 80% kartofler og majs og som er lugt og røgfri. Nemtech har været tvunget til at gå ud at finde en leverandør af bioethanol, da de valgte mellemled ellers ikke kunne sælge pejsen. Valget faldt efter grundige tests af forskellige produkter på en tysk leverandør, men man håber på sigt på, at bioethanolen bliver en dansk vare.

- Danisco planlægger produktion af bioethanol i Danmark og vi vil selvfølgelig satse på at købe fra en dansk producent.

Sætter selv kravene
Da der i øjeblikket ikke findes nogle godkendte retningslinier for produktion og montering af bioethanolpejse i Danmark, har Nemtech valgt at sikre sig selv.

-Man kunne bare producere og så være ligeglade, men vi har valgt at sikre os fra starten af. Sikkerhedsstyrelsen arbejder i øjeblikket på en vejledning til forbrugerne, som skal være færdig med udgangen af året, men allerede nu stiller vi høje krav til vores egen sikkerhed og gør alt for at mindske risikoen for brandfare. Det er langt lettere at være på forkant med udviklingen, end at skulle lægge hele produktionen om senere, slutter Christian Kammer.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094