23948sdkhjf

Servodan bringer dagslyset

Virksomheden står bag verdens første intelligente trådløse lysstyringskoncept baseret på anvendelsen af LED-belysning. Verdens førende armaturproducenter følger udviklingen tæt. Internationalt gennembrud kan skabe 200 nye arbejdspladser.
Sønderborg-virksomheden Servodan har, som den første i verden, præsenteret et intelligent lysstyringskoncept, som bringer dagslyset ind i selv de mørkeste kroge af alle former for byggeri. I første omgang er målgruppen kontormiljøer og offentlige bygninger.

Løsningen, der er baseret på trådløs kommunikation og anvendelsen af LED belysning, har vakt betydelig international opsigt, fordi det for første gang er lykkedes at bringe udelysets farvekvalitet ind i byggeriet, samtidig med, at der skabes en dynamisk virkning i rummet. Produktet er et resultat af seks års analyse- og forskningsarbejde.

De kommende måneder vil Servodan være i tæt dialog med en række af verdens største armatur-producenter om levering af det intelligente lysstyringskoncept, som på sigt kan udbygges med CO2 sensorer til måling af luftkvalitet.

Udfordring
For Servodan er udfordringen lige nu at få markedsført den unikke styring og patenterede løsning, inden ”look a likes” dukker op på det internationale marked. Får Servodan den ventede succes kan den umiddelbare effekt betyde etableringen af mellem 150 og 200 nye arbejdspladser. Hovedparten af Servodans produkter produceres hos underleverandører, mens udvikling, administration og en mindre produktion er placeret i Sønderborg, hvor der beskæftiges 50 medarbejdere.

LED-teknologien betragtes som fremtidens belysning. De små lysdioder har en lang holdbarhed, kræver ikke megen energi og er i dag fem gange mere effektive end almindelige glødelamper. Lysdioder vil inden for de næste 20 år stå for op til 47 pct. af det samlede belysningsmarked i USA. Det vil overflødiggøre et antal kraftværker i USA.

Servodan har i udviklingen af konceptet arbejdet tæt sammen med chefen for instituttet ENTPE-CNRS ved Universitetet i Lyon, direktør og professor Marc Fontoynont, der er manden bag LED-belysningen af bl.a. det verdensberømte maleri af Mona Liza og lyset på Eiffeltårnet i Paris. Center for Software Innovation (CSI) i Sønderborg står bag rådgivningen omkring bl.a. styringens softwarestruktur. Konceptet overholder Lysteknisk Selskabs anbefalinger for rigtigt lys, Energi Sparefondens retningslinjer samt Statens Byggeforsknings Instituts definitioner af sundhed på arbejdspladsen.

Blå himmel og vinduer i mørke kælderrum
Servodan løsningen består af en række sensorer og en kontroller, der styrer lyset i de LED armaturer, som enten er placeret i loftet eller på væggen. Kommunikationen mellem sensorer og kontroller er trådløs og kræver derfor ingen tekniske installationer. Løsningen styres fra en kontroller, der kan driftsprogrammeres trådløst fra en PC.

Det der gør den intelligente lysstyring komplet, er det samarbejde, som Servodan har med det franske armaturfirma Windauga. Det har udviklet et tredimensionelt armatur, der i formatet 60 gange 60 cm., er udformet som et Dannebrogsvindue. Et smukt tredimensionelt billede af et landskab baggrunds- eller sidebelyses af lysdioder. Det er også muligt fra arbejdspladsen at vælge høj solskin, overskyet eller andre af de forprogrammerede vejrscenarier. Lysstyrken i armaturvinduet kan styres afhængig af, hvad man arbejder med. Placeres armaturet i loftet, kan det forsynes med en næsten skyfri himmel.

En batteriløs solardrevet bevægelsessensor sørger for at printere, bordlamper, scannere og andre brugsgenstande slukkes, når sidste person forlader lokalet.

Tæt på rigtigt lys
Når Servodans løsning nu betragtes som unik, er det fordi den skabte LED-belysning er det hidtil tætteste man har været på rigtigt dagslys, der veksler gennem dagen med de blå toner og rødlige nuancer.

Forskning har vist, at lyset spiller en rolle for vores døgnrytme og påvirker vores immunforsvar og hormonproduktion. Dermed har lyset betydning for i hvilket omfang vi bliver syge, især når vi ved, at de fleste mennesker generelt opholder sig alt for lidt udendørs. Sundt lys er både baseret på rigtigt mørke og dagslys. I et normalt kontor vil man altid vælge at sætte sig tæt ved vinduet. Ved at installere LED vinduerne rundt om på vægfladerne vil kontorarealet kunne udnyttes mere optimalt.

Kilde: Servodan

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094