23948sdkhjf

Rejsegilde i kalkgruberne

Den omfattende restaurering af bygninger ved Mønsted Kalkgruber er nået godt halvvejs
Kalkgrubernes bestyrerbolig, boligens økonomibygning og den gamle kalklade bliver restaureret. Det sker som led i en opgradering og nyindretning af hele området til en moderne turistattraktion.

De tre bevaringsværdige bygninger restaureres og indrettes med nye funktioner. Fremover skal henholdsvis bestyrerboligen fungere som udstillingscenter med klimasikrede rum med mulighed for at vise tidssvarende udstillinger om grubernes historie. Økonomibygningen bliver en ny indgang til området, og kalkladen indrettes som cafe og værksted. Ved at inddrage de tre bygninger bliver det bevaringsværdige kulturmiljø nu samlet til et hele.

Projektet er blevet muligt, efter at Naturstyrelsen i 2013 overtog den resterende del af Mønsted Kalkgrubers historiske bygninger, som tidligere var privatejet. I dag drives Mønsted Kalkgruber af en selvejende institution.

Alle tre huse er opført i årene 1873 til 1874 som en del af det dengang helt nye og moderne kalkværk. Årligt har Mønsted Kalkgruber mellem 50.000 og 60.000 gæster, og Realdanias bevilling bidrager til at nyindrette og restaurere kalkgrubens anlæg og byggerier, hvoraf de fleste blev opført i perioden 1870-1930 under den tidlige industrialisering. Realdania støtter projektet med 13 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078