23948sdkhjf

Rektor: Regeringen svækker dansk arkitektur

Planerne om at skære i optaget på arkitektskolerne kan få store konsekvenser for arkitekterhvervet, advarer rektor Torben Nielsen fra Arkitektskolen Aarhus.
Regeringen lægger i sit finanslovsforslag for 2016 op til at reducerer optaget på design- og arkitektuddannelserne med 25 procent i løbet af de næste seks år.

Regeringens forslag vil betyde 80 færre nyuddannede arkitekter om året, og ifølge rektor Torben Nielsen fra Arkitektskolen Aarhus vil det forringe danske arkitektvirksomheders muligheder for vækst og udvikling. Virksomhederne vil, i langt større udstrækning end i dag, blive tvunget til at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

- Danske arkitektvirksomheder gør sig godt ude i verden og er anerkendte og beundrede for deres høje niveau. Dansk arkitektur er blevet et internationalt brand og et af vores potentielle vækstområder med store eksportmuligheder. Derfor er det helt uforståeligt, at regeringen vil spare på området, siger Torben Nielsen, der betegner udspillet som ”beklageligt og uambitiøst”.

- Hvis regeringen ønsker, arkitektuddannelsen skal være en eliteuddannelse, hvilket vil være konsekvensen af en kraftig dimensionering, så nytter det ikke at skære så dybt i de økonomiske ressourcer, som arkitektskolerne tildeles. For konsekvensen er, at vi fremover ikke bare kommer til at uddanne markant færre arkitekter; det bliver også svært at opretholde det høje niveau, som uddannelserne har i dag, pointerer han.

Høj dimittendledighed
Med finanslovsforslaget lægger regeringen op til en reduktion i optagelsestallet på landets to arkitektskoler; 20 procent på Arkitektskolen Aarhus og 30 procent på KADK, samt en tilsvarende reduktion i skolernes økonomi. Hertil kommer en reduktion i økonomien på to procent årligt over de kommende fire år.

Baggrunden er et ønske om en bedre sammenhæng mellem studievalg og arbejdsmarked. Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet var ledigheden blandt nyuddannede designere og arkitekter var over dobbelt så høj som gennemsnittet for alle videregående uddannelser i perioden fra 2008 til 2012.

For dimittendårgangen i 2012 var bruttoledigheden for dimittenderne 1-2 år efter endt uddannelse 27 procent for arkitekter og 37 procent for designere. Gennemsnittet for alle dimittender fra de lange, videregående uddannelser var 14 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141