23948sdkhjf

Otte projekter dyster om Icopal Prisen 2015

Arkitektstuderende i København og Aarhus har indleveret i alt 71 projekter – dommerpanelet har peget på otte kandidater til den eftertragtede pris
Icopal Prisen er sat i verden for at stimulere den arkitektoniske kreativitet og innovation når det kommer til tagfladen – også kendt som den 5. facade.

I år har 71 studerende fra arkitektskolerne i København og Aarhus valgt at deltage i dysten. Dommerpanelet har efterfølgende indsnævret feltet til 8 nominerede og vinderen af de otte afsløres den 5 november 2015 på Arkitektskolen på Holmen.

- De indleverede projekter til årets konkurrence rummer stor spredning i fortolkningen af tagets arkitektur. Vi har i dommerkomiteen valgt at nominere 8 forslag, der, hver på deres egen måde, indeholder en fortælling, hvor taget er afgørende. Projekterne spænder vidt fra fokus på et strategisk byniveau til bygningselementer, fastslår medlem af dommerkomiteen Frans Drewniak, der er arkitekt MAA og studielektor på Arkitektskolen i København, hvor han er ansvarlig for kandidatprogrammet Bosætning, Økologi og Tektonik.

Frans Drewniak pointerer videre, at det er en vigtig rolle for arkitekter at træde frem og svare på, hvordan tidens store udfordringer kan omsættes i stærke rumlige visioner. Og mange af de nominerede projekter til Icopal Prisen 2015 løfter denne udfordring – ikke mindst vinderprojektet.

Højt fagligt niveau
Rasmus Jessing, der også er medlem af dommerkomiteen, arkitekt MAA og adm. direktør for arkitektfirmaet COBE, har noteret sig, at ikke så få af de studerende kommer med bud på, hvordan man gennem innovative projekter løser globale udfordringer som klimaforandringer og politisk ustabilitet.

- En sideløbende tendens er projekter, der beskæftiget sig med transformationer af eksisterende bygninger eller til- og udbygninger, hvor tilføjelserne har egne karakteristiske tage. Det har også slået mig, at samtlige nominerede projekter har en ambitiøs og forfriskende fantasifuld tilgang til den femte facade, og at det faglige niveau generelt er højt. Visse projekter skiller sig markant ud med meget overbevisende fremstillinger i både tegninger og visualiseringer, siger Rasmus Jessing.

Vigtigt arkitektonisk element
Drewniak og Jessing fremhæver samstemmende, at den femte facade til stadighed giver anledning til nye udfordringer og spørgsmål.

- Derfor er det interessant med en arkitektkonkurrence som Icopal Prisen, hvor taget og tagformen er i fokus. Ikke mindst, fordi der er en tendens til i moderne projekter at overse, at taget er et betydningsfuldt arkitektonisk element, siger Rasmus Jessing og fortsætter:

- Projekterne i årets konkurrence afspejler netop det store potentiale, der ligger i at tænke taget ind som et vigtigt og måske ligefrem styrende element for et byggeri eller en byplan på strategisk niveau. Det lover godt for fremtiden.

Prisoverrækkelsen finder sted den 5. november 2015 kl. 15.00 på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering i Festsalen, Danneskiold-Samsøes Allé 51, København.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125