23948sdkhjf

Otte projekter er nomineret til Icopal Prisen

Arkitektstuderende fra arkitektskolerne i København og Aarhus har indleveret i alt 71 projekter til konkurrencen
Siden 1986 er Icopal-Prisen blevet uddelt til arkitektstuderende. Prisen, der uddeles hvert andet år, er sat i verden for at stimulere til arkitektonisk kreativitet og innovation i forhold til tagfladen – også kendt som ”den 5. facade”.

I år har 71 studerende fra arkitektskolerne i København og Aarhus valgt at deltage i dysten, og dommerpanelet har nu indsnævret feltet til otte nominerede.

”De indleverede projekter til årets konkurrence rummer stor spredning i fortolkningen af tagets arkitektur. Vi har i dommerkomiteen valgt at nominere otte forslag, der, hver på deres egen måde, indeholder en fortælling, hvor taget er afgørende. Projekterne spænder vidt fra fokus på et strategisk byniveau til bygningselementer”, fastslår medlem af dommerkomiteen Frans Drewniak, der er arkitekt MAA og studielektor på Arkitektskolen i København, hvor han er ansvarlig for kandidatprogrammet Bosætning, Økologi og Tektonik.

Stor mangfoldighed

Han peger på, at mangfoldigheden i projekterne er det mest slående.

”I sidste ende er det den studerendes evne til at studere og bearbejde et tema så indgående og stærkt, at vi som fagdommere kan sige, at projektet og den studerendes arbejde tilføjer nye erkendelser, som ikke blot ukritisk er overtaget fra forbilleder, der dominerer tidsånden. Altså at de demonstrerer, at deres projekt bygger på idérigdom, men også tager udgangspunkt i viden og erkendelser, som går i dybden med den problematik, de ønsker at diskutere”, siger Frans Drewniak.

Højt fagligt niveau

Rasmus Jessing er tidligere blevet præmieret i konkurrencen, og han er i dag medlem af dommerkomiteen, arkitekt MAA og adm. direktør for arkitektfirmaet Cobe. Han noterer sig, at ikke så få af de studerende kommer med bud på, hvordan man gennem innovative projekter løser globale udfordringer som klimaforandringer og politisk ustabilitet.

”En sideløbende tendens er projekter, der beskæftiget sig med transformationer af eksisterende bygninger eller til- og udbygninger, hvor tilføjelserne har egne karakteristiske tage. Det har også slået mig, at samtlige nominerede projekter har en ambitiøs og forfriskende fantasifuld tilgang til den femte facade, og at det faglige niveau generelt er højt. Visse projekter skiller sig markant ud med meget overbevisende fremstillinger i både tegninger og visualiseringer,” siger Rasmus Jessing.

Styrker selvtillid og CV

Det er Frans Drewniaks erfaring, at det at vinde Icopal Prisen eller få hædrende omtale i forbindelse med prisuddelingen kan være en kærkommen karrieremæssig trædesten på et tidspunkt, hvor mange kandidater er på jagt efter deres første ansættelse som cand. arch. Og det kan Rasmus Jessing som tidligere præmieret i konkurrencen skrive under på.

”Det at få så flot en anerkendelse for et studieprojekt betyder meget for troen på egne evner som nybagt arkitekt. Det har en særlig værdi at få sit projekt målt og vurderet af fagfolk, der udvælger de bedste og mest modige. Samtidig giver det god tyngde til CV’et, når ens afgangsprojekt bliver præmieret”, fastslår Rasmus Jessing.

Vinderen afsløres den 5. november 2015 på Arkitektskolen på Holmen.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.077