234 badeværelser totalrenoveres for Vibo
Samlebåndstænkning gør renoveringen mere rationel, øger kvaliteten og sparer tid, viser Adserballe & Knudsens erfaringer.
Alexander Davidsen, byggeleder Adserballe & Knudsen, står i spidsen for den store renoveringsopgave i Vognvænget på Nørrebro. PR-foto: Adserballe & Knudsen
Renoveringsteknisk er opgaven kompleks. Entreprenøren skal blandt andet renovere badeværelser, udskifte vinduer samt dele af facaden, og renovere parkeringskælder med tilhørende gårdanlæg.
Beboerne har desuden valgt at blive boende i lejlighederne under renoveringen. Vibo og Adserballe & Knudsen har derfor planlagt, at arbejdet i hver lejlighed er delt i tre etaper, så beboerne har fred i en del af boligen.
Stor og spændende sag
Vognvænget er et tidstypisk betonelementbyggeri, skalmuret med røde mursten og opført i 1977. Hele projektet omfatter fem boligblokke i fem etager og 15 opgange med i alt 234 lejligheder.
- Det er en både spændende og stor byggesag med mange udfordringer, der kræver en meget nøje styring, siger byggeleder Alexander Davidsen, Adserballe & Knudsen.
- Men det er også vores kernekompetence, og det skal nok blive en god oplevelse for alle parter. Vi har et grundigt projektmateriale at arbejde ud fra og har et godt samarbejde med totalrådgiver og arkitekt NOVA5.
Beboerne skal håndteres
Adserballe & Knudsen vil skal belaste beboerne mindst muligt, mens der skiftes badeværelse, vinduer og facader.
- Det betyder blandt andet, at vi inddrager beboerne i byggeprocessen. Heldigvis har Vognvænget en både stærk og aktiv beboerbestyrelse og beboere som en engageret medspiller, som hjælper os med at få tilrettelagt det hele, ryddet sten af vejen og afstemt forventningerne.
Beboerhåndtering spiller i dag en større rolle i det samlede projekt, og det arbejder man målrettet med ved at klæde håndværkerne på til at håndtere, så beboerne er tilfredse, og håndværkerne har en god arbejdsplads.
-Byggeteknisk er udfordringen at optimere, her hvor vi skal udføre et relativt stort antal ens delprocesser. Vi har netop renoveret Bogtrykkergården, der bygningsteknisk er meget lig Vognvænget, og erfaringerne derfra tager vi med. Dernæst har vi sammen med Vibo udvalgt en halv opgang med fem lejligheder som referenceprojekt til at fin-tune planlægningen og udførelsen. Der er afsat til december til denne første del.
Som et samlebåndsværk
Adserballe & Knudsen har gode erfaringer med at analysere processerne i bund og dele arbejdet op i afgrænsede, standardiserede opgaver, som gentages igen og igen som på et samlebånd.
-Metoden er navnlig interessant i projekter med mange enheder, der skal bearbejdes på samme måde, påpeger Alexander Davidsen og tilføjer:
-Byggeprocessen kører effektivt, de enkelte delprocesser følger hinanden og alle ved, hvad de skal, og hvornår. Vi sparer tid og penge og opnår bedre kvalitet.
229 gentagelser
Badeværelserne totalrenoveres. De renses ned til rå beton og genopbygges til moderne standard med nyt overalt. Det betyder også mange delprocesser, der skal køre efter en snor. 229 identiske gange, efter de første fem i indledende fase.
Bly og asbest
De nye badeværelser bygges op med ny membran og nyt gulv, nye afløbsinstallationer og nye installationer til vand, ventilation og el, og beboerne får et moderne, velindrettet rum, der lever op til nutidens krav. Facaden energirenoveres med nye vinduer og altanpartier, samt delvis udskiftning af begge facader.
Hovedentreprisen tager 1½ år til midt i 2017. Adserballe & Knudsen har tre funktionærer på opgaven og investerer ekstra kræfter i, at processen kommer til at køre effektivt og planlagt, herunder styring af underleverandørerne. Dele af opgaven er i egenproduktion.
Der er konstateret bly og asbest i de gamle badeværelser, og det bliver behandlet sikkerhedsmæssigt korrekt under nedrivningen, før de andre fag går i gang.
I hovedentreprisen indgår tillige betonrenovering af en stor P-kælder og modernisering af gårdmiljøet.