23948sdkhjf

Raunstrup tester ny byggeløsning

Et nyt dansk alternativ til interimslukninger testes netop nu på et projekt i Hjørring – og erfaringerne er positive.
Ifølge Energistyrelsen går cirka 80 procent af det samlede energiforbrug under byggeprocessen til opvarmning og udtørring.

Der er således mange penge at spare på en tidlig lukning af byggeriet, men det øger samtidig risikoen for beskadigelse af vinduer og spild af materialer:

- Det skaber stor frustration ved entreprenørerne, at man ofte må lade rammer og glas udskifte fordi afdækning af vinduer ikke har været holdbart eller tilstrækkeligt, fortæller Claus Vilsen.

Flere gevinster i byggeprocessen
Han repræsenterer selskabet Wincover A/S, som netop nu er under stiftelse. Omdrejningspunktet for det nye selskab er et nyt, patenteret produkt af samme navn, der skal markedsføres som et alternativ til interimslukninger.

Løsningen består af et slagfast modul til hvert enkelt vindueselement, som beskytter karm, ramme og glas. Ifølge Claus Vilsen eliminerer det nogle velkendte risici ved at montere vinduerne tidligt i byggeprocessen.

- Et typisk eksempel er, at plastikinddækningen delvist blæser af vinduerne, hvilket medfører, at plastik blafrer mod karm, ramme og glas med risiko for at ridse overfladerne. En anden kendt risiko er glaspest, som som kan opstå ved at plastikinddækningen klistrer til glasset fordi der er fugt imellem glas og plastikinddækning, forklarer han.

Desuden kan der ligge en økonomisk gevinst i, at folkene på byggepladsen slipper for at vedligeholde nedblæst plastikafdækning eller ødelagt interimslukning.

Positive håndværkere
Wincovers løsning testes netop nu på Svanelundsbakken i Hjørring, hvor Raunstrup Entreprise står for byggeriet af 14 boliger.

Her ser håndværkerne meget positivt på udsigten til en mere smidig arbejdsproces:

- Vi vil gerne have muligheden for at montere vinduerne uden inddækning, så vi kan teste åbningsfunktionen på de gående rammer i vinduerne. Vi kommer derfor ofte til at skulle eftermontere plastik omkring vinduet, hvilket i sig selv er besværligt, når man står på en lift på tredje sal, siger tømrer Jesper Andreasen.

I samarbejde med Teknologisk Institut har Wincover udviklet et kalkulationsprogram, hvor man på baggrund af placering og gennemsnitstemperatur kan beregne energibesparelsen og dermed få et nøjagtigt billede af, hvor mange penge man, så at sige, undgår at ’smide ud ad vinduet’.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089