23948sdkhjf

Hvem kan lave den bedste mock-up i grøn beton

Over 100 studerende fra byggeriets erhvervsuddannelser prøver kræfter med udviklingen og test af grøn beton. Bedste mock-ups udstilles under konferencen Bæredygtig Beton.
Fremtidens cement og beton skal være endnu mere bæredygtig for at mindske byggeriets udledning af CO2. Det er målsætningen for innovationskonsortiet ”Grøn omstilling af cement- og betonproduktion”.

En vigtig del af projektet handler om at undervise fremtidens bygningskonstruktører og bygningsingeniører i grønne betonløsninger. De første hold har været på workshops i februar, marts og september på Teknologisk Institut’s Betoncenter i Taastrup.

- Formålet er, at de studerende får hands-on erfaring med betonen og indsigt i de muligheder og udfordringer, der er i at designe og anvende mere grønne betoner, siger projektlederen, seniorkonsulent Lars Nyholm Thrane fra Beton på Teknologisk Institut.

100 studerende
Det er mere end 100 studerende fra henholdsvis Københavns Erhvervsakademi, Erhvervsakademi Sjælland, Erhvervsakademi Lillebælt, VIA University College (Campus Horsens) og DTU, som skal deltage i workshops over hele projektperioden. De studerende skal under projektet eksperimentere med og uddannes i brug af fremtidens grønne beton.

- Oplægget til de studerende er at designe betoner der – inden for nogle givne rammer -opfylder en række tekniske krav, og som er så grønne som muligt. Det arbejder de studerende på, inden de ankommer til workshoppen, hvor de hos os som det første får lov at blande og teste deres egne skrivebordsrecepter, siger Lars Nyholm Thrane fra Teknologisk Institut.

Efterfølgende tester de studerende bearbejdeligheden af den friske beton og støber betoncylindre som trykprøves på dag 2 af workshoppen.

3D modeller
De studerende har desuden haft mulighed for at arbejde med digital fabrikation af støbeforme til beton. Deres egne 3D modeller blev robotudskåret på Instituttets robot-anlæg og efterfølgende udstøbt.

- Det er et pragteksempel på koblingen mellem det praksisnære arbejde og forsknings- og udviklingsviden, som vi arbejder med på Københavns Erhvervsakademi og et super godt eksempel på, hvordan vi samarbejder med andre uddannelsesinstitutioner, virksomheder og forsknings- og vidensinstitutioner, siger Henriette Hall-Andersen, programchef på BYG på Københavns Erhvervsakademi, KEA.

- Et af de tværgående temaer på KEA er bæredygtighed og derfor er det oplagt for os at deltage her. Vi er glade for samarbejdet og ser det meget gerne udfoldet indenfor andre materiale- og teknologiområder, tilføjer Henriette Hall-Andersen.

De bedste mock-ups fra de første hold blev udstillet på Tivoli Hotel & Congress Center ved Dansk Betons afholdelse af Bæredygtig Beton Konferencen 2015 den 10. marts.

Projektet har deltagelse af: Aalborg Portland A/S, Vejdirektoratet, Banedanmark, Energistyrelsen, Grontmij A/S, Rambøll Danmark A/S, MT Højgaard A/S, Unicon A/S, Dansk Beton Fabriksbetongruppen, DTU Byg, Københavns Erhvervsakademi, Erhvervsakademi Sjælland, Erhvervsakademiet Lillebælt, Via University College – Campus Horsens, Center for Betonuddannelse (AMU Nordjylland) og Teknologisk Institut. Projektet er støttet af Innovationsfonden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08