23948sdkhjf

Nye regler for gulpladebiler godt nyt for byggebranchen

Et bredt flertal på Christiansborg har indgået en aftale om virksomheders brug af gulpladebiler. De nye regler imødekommer en række af de krav, som Dansk Byggeri har stillet
Skatteministeren har lyttet og har også strakt sig for at imødekomme ønskerne. Sådan beskriver Dansk Byggeri resultatet af flere måneders arbejde med at få skabt bedre regler for kørsel i biler på gule plader.

- Vi er mest af alt glade for, at der nu endelig er kommet en afklaring.
Virksomhederne har i over et år levet i uvished om, hvilke regler der gælder, og mange er blevet ofre for SKATs urimelige klapjagt. Derfor er vi tilfredse med, at et bredt flertal på Christiansborg har fundet sammen om nogle nye og langt mere gennemskuelige regler, siger Kasper Hyllested, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, der har fulgt sagen tæt og været i aktiv dialog med såvel Skatteministeriet som folketingets partier.

- Da vi rejste sagen i sin tid, blev vi totalt afvist, og det har været op ad bakke at få forklaret, hvordan de uheldige regler ramte bygge- og anlægsvirksomheder hårdt og generelt fungerede helt urimeligt, forklarer Kasper Hyllested.

Dansk Byggeri havde helst set, at den såkaldte 60-dages-regel blev helt afskaffet. Reglen regulerer, hvordan man må køre mellem hjem og skiftende arbejdspladser. Den nye aftale bløder dog reglen så meget op, at det ifølge Dansk Byggeri vil være til at leve med for langt de fleste virksomheder i bygge- og anlægsbranchen:

- 60-dages reglen er i bund og grund tåbelig, men vi har nu opnået en afkortning af perioden for 60-dagesreglen, så den fremover kunder gælder i et år mod tidligere i to år. Det er væsentlige indrømmelse til os, og det vil vi gerne kvittere for, siger Kasper Hyllested.

Han hæfter sig også ved, at der i aftalen er lagt op til en smidiggørelse af reglerne, så man fremover kan hente mad eller afhente og afsætte en kollega, når man kører til og fra arbejde og hjem, ligesom reglerne for vagtordninger også blødes op, og der fremover kan køres ubegrænset mellem skiftende arbejdssteder og hovedarbejdspladsen.

- Vi har presset på for netop at få gjort reglerne mere smidige, så de afspejler en naturlig måde at drive virksomhed på, og vores vigtigste opgave har været at forklare, hvordan virksomhederne og arbejdsmarkedet reelt fungerer, siger Kasper Hyllested.

Dansk Byggeri havde opfordret til en total harmonisering af skatte- og momsregler for gulpladebiler. I den nye aftaler bliver reglerne harmoniseret, når det gælder de såkaldte specialindrettede køretøjer, men ikke for øvrige gulpladebiler.

- SKATs praksis for, hvilke biler, der kan godkendes som specialindrettede har været meget tilfældig, og derfor så vi helst, at man afskaffede begrebet ”specialindrettet” helt og i stedet så på, hvilket arbejde, der udføres. I den nye aftale bliver byggebranchen imidlertid omfattet af de nye regler for specialindrettede biler. Så hvis en virksomhed vil være sikker på, at deres køretøjer er specialindrettede, så kan de få en forhåndsgodkendelse fra SKAT. Den mulighed vil vi opfordre alle vores medlemsvirksomheder, der er i tvivl, til at benytte, siger Kasper Hyllested.

Dansk Byggeri har ikke blot kritiseret de gamle regler, men især de kontrolaktioner, som SKAT har gennemført.

- SKAT har været ekstremt emsige og praktisk talt stoppet alt og alle, der kørte rundt i en gulpladebil. Det har derfor været helt afgørende for os, at SKAT ændrer sine kontroller og praksis, siger Kasper Hyllested og
fortsætter:

- Det kommer til at tage lidt tid, før de nye regler er vedtaget og gennemført, og i den periode er det i vore øjne utilstedeligt, hvis SKAT gennemfører kontroller på de gamle reglers grundlag. Samtidig har SKAT påtaget sig en stor og vigtig rolle i at informere virksomhederne og deres rådgivere godt og grundigt om de nye regler. En stor del af problemerne er netop opstået, fordi hverken SKAT eller virksomhederne har været godt nok inde i reglerne, slutter Kasper Hyllested.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125