23948sdkhjf

”Vi udbetaler ikke længere overtid”

’Fiskekutter-modellen’ kalder Aubos adm. direktør sit lokalt aftalte bonussystem, der har forbedret virksomhedens indtjening pr. omsat krone med 93 procent.
Den adm. direktør i Aubo Production A/S er glad. Han har sænket fejlomkostningerne, forbedret køkken- og badproducentens produktivitet og styrket konkurrenceevnen i processen.

I forbindelse med de seneste lokale lønforhandlinger i 2014 blev direktøren og de 35 timelønnede medarbejderes enige om en tre-årig lokal lønaftale om blandt andet at gøre den ugentlige arbejdstid variabel, så den kan svinge med plus/minus fem timer omkring de ugentlige 37:

- Jeg fik medarbejderne med på det, jeg kalder 'fiskekutter-modellen'. At der for eksempel først er plads til lønstigninger, når vi reelt har tjent pengene. Det indebærer, at vi arbejder hårdt, når der er ordrer og dermed travlt – og holder fri eller efteruddanner os, når der er mindre travlt, forklarer Torben Andersen.

Ikke længere overtidsbetaling
Den økonomiske kerne i den nye fleksible arbejdstidsmodel hos Aubo er, at medarbejderne får løn for 37 timer pr. uge uanset, hvor mange timer de arbejder.

Arbejdstimerne registreres i en timebank, der gøres op hver anden måned. Er der plustimer, bliver de afviklet med fridage. Er der minustimer bliver køkkenproducentens omfattende efteruddannelsesprogram sat i gang.

- Vi udbetaler ikke længere overtid. Det var et sats, fordi det kunne stille os ringere i konkurrencen om medarbejdere. Til gengæld har vi indført et bonussystem med kontant belønning, alt efter blandt andet hvor effektivt og fejlfrit, medarbejderne producerer. Det har givet medarbejderne en slags ’arbejdsgiverfokus’, hvor de er meget obs på at tage ansvar for at få opgaverne løst og holde de samlede produktionsomkostninger nede, forklarer direktøren.

Nødvendigt for at holde på arbejdspladserne
Bonus-guleroden har fungeret så godt, at Aubo har forbedret sin indtjening på omsat krone med 93 procent (resultat før renter) målt over de seneste fem år. Køkkenproducenten har desuden formindsket reklamations- og serviceomkostninger med 20 procent.

- Vores nye lønsystem et afgørende værktøj for, at vi som dansk industrivirksomhed har kunnet forbedre vores konkurrenceevne. Vi vil gerne blive i Danmark, men med høje produktionsomkostninger er vi nødt til hele tiden at gøre os umage med at arbejde ’smart’ – altså være dygtige til at mindske for eksempel spild og samtidig arbejde hurtigt og effektivt for at undgå prisstigninger, siger direktør Torben Andersen.

Han forklarer dog samtidig, at det nye lønsystem har været en udfordring at få på plads. Det er komplekst og har krævet megen tålmodighed og grundig konsulentbistand fra Dansk Industris og 3Fs lønsystemkonsulenter at udforme og ’sælge’ til medarbejderne:

- Vi startede forhandlingerne tilbage i 2013 og havde både DIs og 3Fs folk med som garanter for, at vi holdt os lovligt inden for rammerne af lokallønsaftalerne – og at systemet er fair og god fornuft. Vi havde også en prøveperiode, men så blev lønsystemet også vedtaget med overvældende flertal ved en urafstemning sidste efterår, og nu er alle glade.

De timelønnede medarbejderne på Aubo har fået udbetalt produktivitetsbonus hver afregningsperiode, siden virksomhedens fleksible lønsystem blev indført. I juni nåede de sågar ’loftet’ af produktivitetsindekset og fik hver 2.000 kr. ekstra udbetalt oven i den almindelige løn.

Adm. direktør Torben Andersen holder oplæg om vejen til den nye lønstruktur på DI’s konference om lønsystemer den 4. november 2015.

Kilde: Dansk Industri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078