23948sdkhjf

Arbejdsulykker: 10 gode råd

Antallet af ulykker stiger markant, når folk vender tilbage efter en lang sommerferie. Derfor retter flere af byggeriets virksomheder et øget fokus mod sikkerhed på byggepladsen.
Antallet af arbejdsulykker stiger traditionelt i perioden lige efter sommerferien. Derfor opfordrer Dansk Byggeri virksomhederne til at være opmærksomme på problematikken.

- Det er en god ide, at man på arbejdspladsen sætter sig sammen og genopfrisker rutinerne, når medarbejderne møder ind efter sommerferien. Der skal ikke ret meget til, før de gamle rutiner kommer på plads igen, så den tid er godt investeret, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Rustne rutiner
Hos håndværkerfirmaet Skou Gruppen kender man godt til problemet med, at sikkerhedsrutinerne kan være en anelse rustne efter en lang sommerferie.

- Vi kan konstatere, at mange af de ulykker, der sker, opstår i perioden efter sommerferien. Derfor har vi iværksat en række tiltag, der skal oplyse medarbejderne om, at de skal tænke sig om, når de vender tilbage fra ferien, fortæller direktør Martin Skou Heidemann.

Skou Gruppen har blandt andet sendt et brev hjem til alle medarbejderne for at minde den om, at de skal huske at være opmærksomme på sikkerheden.

Gode råd med på vejen
Også hos NCC er sikkerheden særligt i fokus efter sommerferien. Virksomheden opfordrer blandt andet byggepladserne til at holde ”velkommen-tilbage-møder”, så alle bliver mindet om sikkerheden, inden de går i gang med arbejdet.

- For mange af os er hovedet stadig fyldt med minder fra ferien. Sikkerhedsrutinerne skal derfor genopfriskes, når vi skifter grillhandsken ud med arbejdshandsker. Så vi forsøger især her efter sommerferien at tale meget om sikkerheden. Vi skal jo passe på hinanden, så vi sammen kan undgå ulykkerne, siger Nichlas Laage-Petersen, der er elektriker hos NCC Construction.

Han har sammen med et par kollegaer opstillet 10 gode råd, der skal være med til at sætte sikkerheden i højsædet hos NCC.

1. Tænk dig altid godt om - gerne to gange, før du går i gang med en opgave. Planlæg din opgave og giv dig selv og dine kolleger tid til at risikovurdere hele opgaven før I går i gang.

2. Stop op. Sker der noget usikkert undervejs i opgaven, så sig fra. Tag en time out, genovervej opgaven og planlæg den på ny, før du går videre.

3. Sig fra og respekter hinanden. Hvis der er en opgave, du ikke bryder dig om at udføre, så sig fra - det er meget vigtigt, og det skal respekteres fuldt ud, også hvis andre siger fra.

4. Ryd op. Sikkerhed er også i de små ting - ryd derfor altid op efter dig selv. Så får andre også lyst til at rydde op og tage deres affald med. På den måde minimerer vi antallet af f.eks. snuble- og vridskader.
5. Husk dit udstyr. Overvej din opgave nøje, så du også husker at bruge de rigtige hjælpemidler og det rigtige værktøj.

6. Ledelsen skal bakke op. Vi har en tydelig opbakning fra ledelsen, og det er vigtigt! De viser, at vi kan og skal sige fra, og så de har sat nogle høje sikkerhedskrav, som også tydeligt viser os, hvad de forventer.

7. Tænk på dem omkring dig. Overvej også dine kollegers og andre faggruppers sikkerhed i forbindelse med din opgave.

8. Stil spørgsmål. Vær sikker på, at du har forstået helt præcist, hvad det er du skal lave, og hvad håndværkerne omkring dig skal lave – det er ok at stille spørgsmål.

9. Brug din sunde fornuft. Og husk at lære af uheld og tæt på-ulykker. På den måde beholder du din sunde fornuft.

10. Instruér nye kolleger. Når du får nye kolleger, så er det vigtigt instruere dem i arbejdsgangene og NCC’s måde at arbejde med sikkerhed. De skal også vide, at det er i orden at sige fra.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094