23948sdkhjf

Ikke problemer med at skaffe folk i byggeriet

Fem procent af byggevirksomhederne har rekrutteret forgæves i foråret, viser undersøgelse
Virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen har generelt ikke problemer med at skaffe den nødvendige arbejdskraft.

I forhold til branchens samlede beskæftigelse har virksomheder kun været uden held i syv promille af tilfældene, når man har søgt at besætte nye stillinger. Det fremgår af en undersøgelse af virksomhedernes rekrutteringssituation, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har foretaget i foråret.

I alt 970 stillinger i bygge og anlæg har virksomheder i en periode på ni uger i februar og marts forgæves forsøgt at rekruttere til. Fem procent af virksomhederne, som har deltaget i undersøgelsen, svarer at de har rekrutteret forgæves.

Det fremgår ikke af undersøgelsen hvilke fagområder der primært er tale om.

”Det er på ingen måde alarmerende. Vi har set fremgang i byggeriets omsætning og beskæftigelse, men der er ingen flaskehalsproblemer og generelt ikke problemer med at skaffe arbejdskraft - og slet ikke hvad angår de timelønnede. Der kan måske proppe problemer op med forskellig specialiseret arbejdskraft”, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Læs også: " Anlægsentreprenører har sværere ved at finde de rette til projektledelse ".

Forventninger skal justeres

”Efter mange år med købers marked, har balancen ændret sig lidt. Virksomhederne har i krisetider kunnet være lidt mere kræsne, når de skulle ansætte. Måske skal de justere forventningsniveauet en smule. Man kan ikke altid få en frisk ung på 25 år med 30 års erfaring”, siger han.

Bo Sandberg mener heller ikke, at genindførelsen af Boligjobordningen vil føre til problemer med mangel på arbejdskraft.

”Det er ikke det segment, hvor der kan være nogle problemer, men vi vil naturligvis følge udviklingen”, siger han.

Ingen er gået forgæves

Ifølge undersøgelsen fra STAR har byggevirksomheder i hovedstadsområdet i 269 tilfælde forgæves forsøgt at rekruttere arbejdskraft.

”Vi formidler rigtig mange folk i øjeblikket, og ingen virksomheder har ringet forgæves - og da slet ikke i februar og marts, hvor vi havde mange ledige”, siger Jens Kirkegaard, formand for Byggegruppen i 3F BJMF, hvor størsteparten af de timelønnede i byggeriet i København er organiseret.

”Jeg tror, der er meget politisk spin i den slags opgørelser. Hvad vil det sige at have søgt arbejdskraft? Har man gjort noget aktivt? Hvis det handler om de faggrupper, som vi organiserer, skal vi nok hjælpe virksomhederne med arbejdskraft”, siger Jens Kirkegaard.

FAKTA
Samlet set har danske virksomheder på landsplan måttet opgive at besætte 11.900 stillinger. Det svarer til 0,5 procent af den samlede beskæftigelse. Det er 2.700 flere end ved en tilsvarende undersøgelse i foråret 2014. Antallet af forgæves rekrutteringer skal ses i forhold til, at der er mellem 700.000 og 800.000 jobåbninger årligt på det danske arbejdsmarked.
I bygge og anlæg har virksomheder forgæves forsøgt at besætte 970 stillinger, hvoraf 235 var job som tømrer.
Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført i perioden uge 5-uge 13 i 2015.
Kilde: STAR
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125