Facader af skifer fra Kongebro
Naturskifer har siden 1800–tallet været kendt som et karakterfuldt og holdbart tagdækningsmateriale. Nye oplægningsmetoder betyder, at skiferen nu også slår igennem som eksklusiv facadedækning. Et smukt eksempel er Fyrtårnet på Amerika Plads i København.
Naturskiferens popularitet har baggrund i både æstetik og økonomi. Mange fremhæver skiferens rustikke overflade, der veksler med lyset og årstidernes skiften, og som både udstråler hårdhed og samtidig er meget stoflig og levende. Og så er naturskiferen vedligeholdelsesfri og har en ekstremt lang holdbarhed. Det gør den økonomisk i det lange løb og tilføjer dermed værdi til byggeriet.
Nye muligheder for klassisk materiale
Naturskifer var meget anvendt som tagdækningsmateriale i sidste halvdel af 1800–tallet og nogle årtier ind i 1900–tallet, og i løbet af den seneste snes år har skiferen fået en renæssance. Den passer godt til vore dages enkle, minimalistiske byggeri og til tanken om bygninger med langtidsholdbare og smukke materialer.
I dag bruges naturskifer ikke kun på taget, men i stigende grad også som beklædning på husets facade. Her spiller den godt sammen med andre bygningselementer som glaspartier, murede elementer og træ.
Hos Nordens største leverandør af naturskifer, Kongebro i Osted uden for Roskilde, mærker man den stigende interesse for skiferen.
Kongebro har udviklet et specielt system til opsætning af skiferpladerne, som reducerer materiale– og tidsforbruget. Det gør naturskiferen konkurrencedygtig over for mere traditionelle alternativer til facadebeklædning.
Miljøvenlig produktion, transport og holdbarhed
I modsætning til de gængse facadedækningsmaterialer er naturskifer ikke fremstillet gennem en industriel proces. Skiferen skæres direkte ud af klippen og saves op, hvorefter den håndkløves i passende stykker. Det er således den rene klippe, der monteres på facaden.
Naturskifer er et miljøvenligt materiale, der ikke indeholder tilsætningsstoffer, og som har en lang holdbarhed – over 100 år. Også transporten fra produktionsstedet sker under hensyn til miljøet, da skiferen fragtes med tog og skib. I dag foregår tre fjerdedele af verdensproduktionen af naturskifer i Spanien.
I forhold til fx mursten har naturskifer et meget lavt saltudtræk, og en skiferfacade passer sig selv gennem årtier.
Arkitektonisk fyrtårn i skifer
Et arkitektonisk spændende eksempel på et byggeri, der er helt beklædt med naturskifer, er Fyrtårnet i den nye, eksklusive bydel på Amerika Plads i København. Bebyggelsen indeholder 89 eksklusive lejligheder og er med sit karakteristiske skrånende snit og sine 48 meter et naturligt vartegn for bydelen.
Facaden af naturskifer adskiller Fyrtårnet fra de andre bygninger i området og giver en udtryksfuld helhed. Bag Fyrtårnet står tegnestuen Lundgaard & Tranberg.
Metalskilt med serienummer
Som en ekstra kvalitetssikring og service forsynes alle facader fra Kongebro med et metalskilt med facadens eget serienummer. Med det kan husejeren og fremtidige købere til huset på hjemmesiden www.kongebro.com finde alle nødvendige oplysninger om skifertype, produktionsmetode, oplægningsmetode, håndværkere mv.
Det er en detalje, som vil understrege husets kvalitet og medvirke til at gøre huset attraktivt og eksklusivt også for kommende købere.
Kilde: Kongebro