Byggebranchens top fylder ordrebøgerne
Mens de store byggevirksomheder ser frem mod nyansættelser og stigende omsætning, står de mindre overfor færre ordrer og fyresedler. Det viser ny analyse.
Brancheanalyser
Building Supply og Licitationen sætter løbende en række af byggebranchens toneangivende underbrancher under lup.
Find og læs brancheanalyserne her
Analysen, der baserer sig på tal fra Danmarks Statistik, viser, at de mindre virksomheder med under 50 ansatte forventer faldende omsætning og afskedigelser i andet halvår af 2015.
Building Supply og Licitationen sætter løbende en række af byggebranchens toneangivende underbrancher under lup.
Find og læs brancheanalyserne her
- Det er typisk de store bygge- og anlægsprojekter, som er årsagen til optimismen hos de større virksomheder, men her kan de små ikke være med. De lever af de opgaver, som boligejerne sætter i gang, men når det gælder det private forbrug, så holder hr og fru Jensen stadig godt på pengene (...), siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Andreas Fernstrøm.
Dansk Byggeri peger også på, at det stigende antal byggekonkurser skal tilskrives, at mange små virksomheder ikke har rystet krisen af sig og døjer med at tjene penge til at betale regningerne.
Tykke ordrebøger i byggetoppen
Selvom de økonomiske indikatorer fra Danmarks Statistik, som Dansk Byggeri bygger sin analyse på, melder om negative forventninger til ordrebeholdningen over en bred kam, så tyder mere og mere altså på, at virkeligheden er en anden hos de største bygge- og anlægsaktører.
En række brancheanalyser, som Building Supply og Licitationen har foretaget, viser, at både top- og bundlinje vokser hos de største og mellemstore byggeentreprenører, mens indtjeningen også stiger hos anlægsentreprenørerne og teknikentreprenørerne .
Også Dansk Byggeris analyse viser, at ordrebogen hos virksomheder med over 50 ansatte er noget mere fyldt op end hos mindre virksomheder.
- Det er endnu en indikator på, at de store virksomheder løber fra de små og på, at der er behov for at gøre noget politisk, der kan stimulere privatforbruget. Ikke fordi danskerne skal ødsle med pengene, men at hr og fru Jensen igen tør investere, det er afgørende for at hjulene i alle dele af Danmark igen kører rundt, siger Andreas Fernstrøm.
Analysen fra Dansk Byggeri kan findes her
Artiklen er en del af temaet Branchetal.