23948sdkhjf

Intego i stort makrelprojekt

Sæby Fiskeindustri har næsten halveret energiforbruget i sin energitunge produktion.
Det går godt hos Sæby Fiskeindustri, der er verdens førende producent af makrel på dåse. Kernekompetencen hos Sæby Fiskeindustri er forarbejdning af makrel, og det er inden for dette nicheområde, at den nordjyske virksomhed kan noget helt specielt.

- For 3 år siden påbegyndte vi projekteringen af en ny fabrik. Projekteringen viste, at energiforbruget på den nye fabrik med brug af state-of-the-art teknologi kunne halveres. Det gav os blod på tanden til at optimere den gamle fabrik, og vi satte os en meget ambitiøs målsætning om også at forsøge at halvere energiforbruget her, forklarer værkstedsleder Kent Christiansen fra Sæby Fiskeindustri.

Og energiforbruget i den eksisterende del af virksomheden er højt. Dels råder Sæby Fiskeindustri over egen gasdrevet kedelcentral, der blandt andet sørger for opvarmning af produktionsvand og bygninger, og dels enorme kølesystemer til nedkøling af fisk på lager. Lagerkapaciteten i Sæby svarer til to fodboldbaner, der konstant holdes på minus 30 grader hele året rundt, og det giver et betydeligt el-forbrug.

Flere projekter på én gang
For at nå de ambitiøse mål blev flere parallelle energiprojekter sat i gang. På el-siden blev Intego inddraget:

- Da vi første gang hørte om projektet og ambitionsniveauet, blev vi meget begejstrede. Der er ingen tvivl om, at der er mange virksomheder, der kan reducere deres energiforbrug betydeligt, men det er klart, at det er de første procent, der er de letteste og billigste. Ved en 50 procent reduktion skal der virkelig tænkes kreativt, siger afdelingsleder Lars Gustafson fra Intego Automation i Aalborg.

Ventilation og udnyttelse af luftens udetemperatur viste sig at indeholde væsentlige potentialer. Sæby Fiskeindustri har på den ene side kontorer og lokaler, der er opvarmet til 20 grader, og på den anden side lokaler og haller, der er nedkølet til minus 30 grader. Tilsvarende kan udetemperaturen svinge i nogenlunde samme interval, og disse temperaturforskelle udgør en væsentlig kilde til energioptimering.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096