DNU-projekt trækker C.F. Møller i minus
Arkitektvirksomheden har tabt et tocifret millionbeløb på sin deltagelse i rådgivergruppen for Det Nye Universitetshospital i Aarhus. Nedskrivningen præger et ellers pænt 2014-regnskab.
Engagementet i Rådgivergruppen DNU I/S - som i 2007 vandt opgaven som gennemgående rådgiver på projektet Det Nye Universitetshospital i Aarhus - har kostet C.F. Møller 30 mio. kr. i løbet af de sidste to år. Ud over det århusianske arkitektfirma er CUBO Arkitekter A/S, Alectia A/S, Rambøll Danmark A/S og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S også en del af konsortiet. Illustration: C.F. Møller
Årsagen skal findes i C.F. Møllers andel i Rådgivergruppen DNU, som bygger Det Nye Universitetshospital i Aarhus. Konsortiet består af fem virksomheder, hvoraf C.F. Møller er den ene med en ejerandel på 33 procent.
- Det er desværre en sag, der er tabsgivende lige nu. I regnskabet for 2014 har vi taget det tab, der vil være i restperioden. Det skal vi gøre rent regnskabsteknisk, men det er også vigtigt at få gjort rent bord og komme videre, siger koncerndirektør Klaus Toustrup til Building Supply.
Personaleomkostninger er faldet markant
C.F. Møller opgjorde i 2013 virksomhedens andel i Rådgivergruppen DNU til at påvirke regnskabet negativt med 11,6 mio. kr., og i 2014-regnskabet er de forventede udgifter opgjort til 20,3 mio. kr. Dermed kommer engagementet i konsortiet altså til at koste over 30 mio. kr. for arkitektvirksomheden fordelt over to år.
Det har samtidig udfordret C.F. Møller i forhold til at skære yderligere omkostninger fra, og det er især lykkedes på personalesiden. Selv om antallet af medarbejdere faktisk er steget fra 319 i 2013 til 320 i 2014, er personaleomkostningerne faldet med 9,5 mio. kr.
- Vi har arbejdet på at trimme organisationen hele vejen rundt. Det har blandt andet handlet om at sørge for, at vi ikke er for tunge i toppen, samt at vi besidder de rette ledelseskompetencer de forskellige steder. Vi har derfor taget nogle led ud, som ikke bidrog så meget til effektiviteten. Det vil også sige, at ledelsen flere steder er kommet tættere på projektlederne og de andre kernemedarbejdere, forklarer Klaus Toustrup, som oven i købet også skar omkring 9 mio. kr. af personaleomkostningerne fra 2012 til 2013.
Forventer overskud i år
Tilbage står en tilslebet organisation og et engagement i Rådgivergruppen DNU, som forventelig ikke påfører C.F. Møller yderligere tab. Og det giver grobund for optimisme hos koncerndirektøren, som arbejder ud fra en officiel forventning om et fald i både omsætning og indtjening.
Til gengæld skal bundlinjen for 2015 altså vise overskud efter to år med røde tal.
- Der vil altid være nogle projekter, som går godt, og andre, der går mindre godt. Sådan er virkeligheden. Men vi er tilbage i vores normale position nu, og som det har set ud de første måneder af det nye regnskabsår, ligger vi lidt foran budgetterne, så det er jo positivt, siger Klaus Toustrup om udsigterne til at fremvise et overskud næste år.