Rekordmange kommuner dropper byggesagsgebyret
Fra 2014 til 2015 er der sket en femdobling i gebyrfrie kommuner, viser en opgørelse, som Dansk Byggeri har lavet
Fra 2014 til 2015 er der sket en stor stigning i antallet af kommuner, der har droppet byggesagsgebyret. (Arkivfoto: John Ehbrecht)
I 2014 var fire kommuner gebyrfrie, mens det i år gælder for 21 kommuner. Herudover er man gået fra to til tre kommuner, der har valgt delvist at afskaffe gebyret.
Det viser en opgørelse fra Dansk Byggeri, der via de kommunale hjemmesider har indhentet oplysningerne om satserne.
”Vi synes, at det er et rigtig godt træk, at mange kommuner har valgt at droppe byggesagsgebyret”, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri og fremhæver, at ”gebyrshow” kan udgøre en forhindring for vækst.
Han påpeger samtidigt, at pris ikke er altafgørende - hastighed og kvalitet i byggesagsbehandlingen er også vigtige parametre.
Blandt de kommuner, der har afskaffet gebyret er Skive Kommune. Det sker både i forlængelse af kommunens bosætningsstrategi og af hensyn til erhvervslivet, oplyser Gert Havgaard, teamleder for byggesager i Skive Kommune.
”Det skal ikke være gebyrer, der afholder virksomheder fra at udvide eller bygge nyt”, siger han og påpeger desuden den fordel, at kommunens medarbejdere med afskaffelsen er fri for at skele til uret og registrere tiden brugt på byggesagsbehandling.
Forskellige timepriser
Mens 21 kommuner helt har afskaffet byggesagsgebyret, kører størstedelen med en timepris. Det gælder 70 plus to kommuner, der kører med en blanding af timepris og ingen gebyrer.
Når det gælder timeprisen, så viser opgørelsen fra Dansk Byggeri, at Vejle Kommune med 912 kroner har den højeste, mens Gribskov Kommune har den laveste på 289 kroner.
En stor forskel mener Dansk Byggeri, der vil følge variationen nøje - blandt andet for at se, om de dyre kommuner er ekstra effektive, hvilket vil gøre prisen mere rimelig, lyder det.
I Vejle Kommune forklarer man fastholdelsen af gebyret og timeprisen med en grundholdning om, at alle afdelinger i forvaltningen skal løbe rundt i sig selv, og at det er ”retfærdigt”, at man betaler for den tid, der bliver brugt.
”Timetaksten starter først, når den fulde byggeansøgning foreligger”, siger Peter Hummelmose, formand for Teknisk udvalg i Vejle Kommune og påpeger, at man fra politisk side i stedet for en afskaffelse af byggesagsgebyret har prioriteret en lavere skat og en effektiv administration, og at man delvist har afskaffet dækningsafgiften.
”Kun få kommuner har en ligeså lav skat som os”, siger han.
Han understreger, at Vejle Kommune ikke frygter at blive valgt fra som følge af gebyret, da virksomheder kigger på et bredt spekter af parametre, og understreger, at kommunen på det seneste har besøgt mange virksomheder, og at tilbagemeldingerne derfra ikke er gået på byggesagsgebyret.
Begynder man at få indikationer på negative konsekvenser, vil man tage emnet op igen, siger Peter Hummelmose.