23948sdkhjf

Usædvanligt byggeri med usædvanlig brandsikring

Undervisnings-, forsknings- og kulturcenteret Alsion på Sønderborg Havnefront er et enestående byggeri brandsikret med vandtåge.
Alsion står nu klar efter en byggeperiode på tre et halvt år, men allerede i projekt- og byggefaserne blev der taget hul på visionerne om at sætte nye standarder og skabe innovative løsninger.

Et af de konkrete resultater er Danmarks hidtil største og mest omfattende brandsikringssystem, baseret på vandtåge.

Oprindeligt projekteret med sprinkleranlæg
Byggeriet var oprindeligt projekteret med et automatisk sprinkleranlæg. Men Danfoss så allerede tidligt i projektfasen, at der her var muligheder for at udnytte de nyeste landvindinger inden for vandtågeteknologien. Danfoss var på det tidspunkt i fuld gang med at udvikle sin dyseteknologi til brug for højtryksvandtågesystemer. Det skete i samarbejde med virksomheden Semco Maritime, som Danfoss siden er gået sammen med i det fælles firma Danfoss Semco A/S.

Repræsentanter fra Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger (S-FoU) fulgte på nærmeste hold udviklingen i projektet, og efter en række forsøg, der blev gennemført i samarbejde med DBI, blev beslutningstagerne overbevist om fordelene ved vandtågesystemet.

Vandtåge sammenlignet med sprinkling
Blandt disse fordele er blandt andet, at vandtågesystemet kun anvender omkring en tiendedel af det vand, som sprinkleranlæg benytter. Det vil naturligvis begrænse eventuelle vandskader, og derfor følger forsikringsbranchen også projektet med interesse.

- Med henblik på at vurdere og skaffe dokumentation for, om vandtågesystemet var mindst lige så godt som et sprinkleranlæg, gennemførte vi en række brandtekniske prøvninger for at sammenligne de to systemer, fortæller leder af rådgivning i DBI Henrik Bygbjerg.

Metoden med at sammenligne sprinkler- og vandtågesystemer er ikke nyt. Direktør for Danfoss Fire Protection Erik Christensen, som deltog ved prøvningerne, forklarer, at det er et princip, der anvendes i forbindelse med test af vandtågeanlæg til skibe.

Systemer testet i opbygget kontormiljø
Til de sammenlignende prøvninger blev systemerne testet på brande i et kontormiljø, der var opbygget af et hjørneskrivebord med stol, computer samt diverse bøger og ringbind med papirer samt skærmvægge. Brandene antændtes under et skuffeelement, ophængt under skrivebordet. Prøvningerne blev udført i overensstemmelse med et udkast til en europæisk standard for klassifikationstest af vandtågesystemer for kontorbyggeri.

Der blev udført to prøvninger med hver af de to brandsikringssystemer. Brandene startedes i det ene tilfælde midt mellem fire sprinklere, respektive fire vandtågedyser, og i det andet lige under en sprinkler eller vandtågedyse.

Dokumentationen blev sikret
Prøvningerne viste, at vandtågeanlægget klarede sig mindst lige så godt som det ækvivalente sprinkleranlæg med hensyn til temperaturforløb under branden samt skadesbillede efter branden. Dermed var det dokumenteret, at i første række kontormiljøerne kunne brandsikres med de testede højtryks-vandtågesystemer.

Ny testmetode for rum med højere lofthøjde
Den foreløbige europæiske standard kunne dog ikke benyttes som retningsgivende for dokumentation af, om rum med højere lofthøjde – som fx atrier og den store koncertsal – kunne sikres med vandtåge?

Derfor måtte DBI udvikle en ny testmetode, beregnet for atrier og lokaler som Alsions koncertsal, der kan rumme over 1.000 mennesker. Disse prøvninger, der ligeledes blev udført med såvel sprinkling som vandtåge, viste, at vandtågesystemet også i dette tilfælde kom ud med de bedste resultater. Både med hensyn til at holde temperaturen nede, og med hensyn til vandskader.

Vandtågesystemet blev desuden testet sammen med glas som bygningselement for at sikre, at højtryksvandtåge, med sine fremragende kølende egenskaber, kan reducere kravet til glassets brandklasse.

Vandtågeløsning godkendt
På den baggrund blev vandtågeløsningen godkendt af Sønderborg Brandvæsen og Sønderborg Kommune. Og dermed var vejen banet for Danmarks absolut største brandslukningsanlæg med vandtåge.

Med over 2.200 vandtågedyser står det 28.428 kvadratmeter store Alsionbyggeri nu klar til, med Hendes Majestæt Dronningen i spidsen, at blive indviet officielt den 30. oktober 2007.

Kilde: DBI - Brand og Sikring

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094