23948sdkhjf

Vinkelsmitte truer brandsikkerheden i gamle skoler

Flere af landets skoler lever ikke op til nutidens krav om brandsikkerhed, da de er godkendt efter mere end 30 år gamle bygningsreglementer, der blandt andet ikke tager højde for fænomenet ”vinkelsmitte”. Dybbøl Skole i Sønderborg brændte forleden ned til grunden netop på grund af ”vinkelsmitten”.
Den nedbrændte Dybbøl Skole i Sønderborg kommune samt en lang række af landets ældre skole er reelle brandfælder. De er nemlig opført efter reglerne i et gammelt bygningsreglement, der ikke tager højde for ”vinkelsmitten”.

Fænomenet ”Vinkelsmitte” betyder, at to vinduer i en 90-graders vinkel, hvor to bygninger støder op til hinanden, er placeret så tæt, at det gør det muligt for ilden at springe fra det ene vindue til det andet. Fænomenet var skyld i, at ilden sprang, og at 3000 m2 skolebygninger brændte ned til grunden på Dybbøl Skole i Sønderborg.

I dag er det forbudt at placere vinduer så tæt på knækket mellem to bygninger, men skolen i Sønderborg – og mange andre af landets skoler – er bygget inden 1982, hvor kravene til den udvendige konstruktion blev indført. I det nye bygningsreglement er der taget højde for fænomenet ”vinkelsmitte” samt en lang række andre brandsikkerhedsmæssige faktorer.

Men selvom brandsikkerheden i de gamle danske skole er mangelfulde, er både Svend Voss fra Brandteknisk Institut og Peter Hofmann Bang fra Beredsskabstyrelsen enige om, at de danske skoler – generelt – er et sikkert sted at opholde sig.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094