23948sdkhjf

Et intelligent vindue

En ny type vindue, Hansen 3G, sparer energi, sikrer god ventilation og nedsætter støjgener. Vinduet bygger på et gammelt princip fra 1700-tallets Rusland og er computerstyret.
- Det er ikke bare et vindue, men et helt ventilationskoncept!

Ordene kommer fra bygningsingeniør i COWI Jens Eg Rahbek, der er involveret i rådgivning omkring en ny type vinduer – Hansen 3G.

To hele vinduer i ét
Vinduet, der er delt i tre fag, består faktisk af to hele vinduer – et indenfor og et udenfor – med et hulrum imellem. Hermed udnytter det et gammelt princip fra 1700-tallets Rusland.

Udviklingen af vinduet har været undervejs i otte år og er et resultat af forskellige samarbejdsprojekter mellem bl.a. Energistyrelsen, DTU og vinduesproducenten HansenGroup.

3G-vinduet kan bl.a. sikre frisk luft uden at hive kulde ind, selvom det er koldt udenfor. Princippet går ud på, at man ved at placere en mindre vinduesåbning forneden i det yderste vindue og en ditto foroven i det inderste opnår at få både en naturlig udluftning, varmegenvinding og lyddæmpning – selv ved et åbent vindue.

Markant støjreduktion i ny ungdomsbolig
Endnu er 3G-vinduet kun installeret i én bygning i Danmark – et ombygget vandtårn i Lyngby, der siden 2005 har været anvendt som ungdomsboliger.

Med både motorvej og togbane tæt på ligger bygningen i et støjplaget område. Og netop derved har vinduet fået bevist sin evne til at reducere støj markant, idet HansenGroup målte en reduktion på hele 32 decibel ved åbent vindue.

Tyve kan ikke komme ind ved åbent vindue
Med computerstyrede parametre som bl.a. temperatur, CO2-indhold i rummet – udåndingsluften fra mennesker – og tidspunkt på døgnet er der nærmest ingen ende på de fordele, vinduet har.

- Man kan f.eks. tage på ferie og alligevel lade vinduet stå åbent, uden at det giver tyve lettere mulighed for at bryde ind. En konstant udluftning vil også sikre, at risikoen for skimmelsvamp nedsættes, ligesom et særligt gardin i hulrummet mellem de to vinduer kan rulles ned om natten og dermed holde på varmen i rummet, siger Niels Jørgen Graversen, udviklingschef i HansenProfile – en del af koncernen HansenGroup.

Alle parter bag er overbeviste om, at vinduet er energineutralt, men mangler dog stadig at udføre de sidste målinger, der kan dokumentere denne forventning.



Kilde: COWI - www.cowi.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095