Ulovlige byggevarer på markedet
Fri handel med andre markeder indebærer betydelige risici for import af byggevarer som ikke overholder de danske krav. Virksomheder som bruger ikke-godkendte byggevarer kan drages til ansvar, og de løber samtidig en stor økonomisk risiko.
Henvendelser fra medier om dokumenterede overtrædelser og fremlæggelse af konkrete byggevarer uden fornødne mærker og godkendelse, har gjort det nødvendigt at indskærpe byggelovgivningens krav på byggevareområdet.
Der er meget klare regler om (Erhvervs- og Byggestyrelsens bekendtgørelse nr. 118 af 13. marts 2002 om CEmærkning og markedskontrol af byggevarer), at producenter, importører, grossister og forhandlere skal medvirke til at sikre kontrol af markedet. Det betyder, at de skal underrette Erhvervs- og Byggestyrelsen om byggevarer, som ikke opfylder bestemmelserne, eller hvis de får kendskab til andre forhold, der har betydning for markedskontrollen.
Virksomheder i alle led af byggekæden pådrager sig et betydeligt ansvar og risiko for store økonomiske omkostninger ved at sælge eller benytte ikke-mærkede ulovlige byggevarer. Salg og anvendelse af ulovlige byggevarer vil ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen føre til politianmeldelse, og det kan straffes med bøde. Det vil samtidig medføre krav om at tilbagekalde varerne fra markedet og om, at de ulovlige byggevarer bliver nedtaget og udskiftet, hvor de er sat op.
Erhvervs- og Byggestyrelsen oplyser, at der fra den 1. januar 2008 vil blive foretaget stikprøvekontroller på markedet for byggevarer.
Dansk Byggeri opfordrer medlemsvirksomhederne til at skærpe kontrollen og sikre anvendelse af godkendte byggevarer. Samtidig opfordres alle i branchen til at bidrage til en effektiv markedskontrol.
Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk