23948sdkhjf

Udenlandske medarbejdere kan få dansk svendebrev

Danske virksomheder kan tilbyde deres udenlandske medarbejdere en erhvervsuddannelse og få tilskud til det. Men det stiller krav til medarbejderens sprogkundskaber
Et stigende antal danske bygge- og anlægsvirksomheder planlægger at ansætte udenlandsk arbejdskraft for at kunne følge med tilgangen i ordrebogen. Det viser en undersøgelse fra Dansk Byggeri, der er omtalt i det seneste nummer af analysebrevet Barometer. I øjeblikket er der mindst 10.000 udenlandske medarbejdere beskæftiget i byggeriet. Det er især tyskere og polakker, der har fundet vej til de danske byggepladser. Selv om brugen af vikarbureauer og underentreprenører er stor, så har mange virksomheder også valgt at ansætte udlændige selv.

Barometerundersøgelsen viste, at virksomhederne ikke alene trækker udenlandske medarbejdere op til kortvarige opgaver. 60 % af virksomhederne har haft udenlandsk arbejdskraft ansat i over 6 måneder.

Har virksomheden de samme udenlandske medarbejdere ansat i længere tid, så melder spørgsmålet om uddannelse sig naturligt. Fra 1. august i år har erhvervsskoler og AMU-centre fået mulighed for at udbyde AMU-kurser på udenlandsk. Det er en kæmpe gevinst for både virksomheder og medarbejdere, som bl.a. betyder, at de udenlandske medarbejdere kan få de helt nødvendige arbejdsmiljø- og sikkerhedskurser på lige fod med danske medarbejdere.

Men har en tysk eller polsk medarbejder været i Danmark i længere tid, og planlægger han at blive her i flere år, så kan dansk undervisning være relevant, og det samme kan en dansk erhvervsuddannelse.

En dansk virksomhed, der ønsker at fastholde sin udenlandske medarbejder kan få tilskud til at tilbyde ham en erhvervsuddannelse. Ifølge den gældende lov om erhvervsuddannelser er der mulighed for at optage udlændige i en erhvervsuddannelse. Præcis som når der er tale om danske lærlinge, får virksomheden lønrefusion fra Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER), når lærlingen er på skoleophold. Og muligheden for at få tilskud til voksne lærlinge gælder også udenlandske lærlinge.

Det er dog helt centralt, at den udenlandske lærling har de fornødne danskkundskaber til at gennemføre undervisningen. Undervisningen på erhvervsuddannelserne foregår udelukkende på dansk. Erhvervsskolen kan fastsætte krav til ansøgerens danskkundskaber ved optagelsen. Kravene kan enten omfatte sprogkundskaber svarende til Prøve i Dansk 3 eller Prøve i Dansk 2 suppleret med mindst 6 måneders erhvervserfaring inden for det relevante beskæftigelsesområde.

Ellers er det de samme regler, der gælder for udlændinge som for danskere. Har man først indgået en uddannelsesaftale, har virksomheden et væsentligt ansvar for, at lærlingen har de fornødne danskkundskaber til at kunne følge undervisningen på skolen. Virksomheden skal være opmærksom på, at der kan komme et erstatningsansvar, hvis lærlinge dumper til svendeprøve på baggrund af manglende danskkundskaber.

For de virksomheder og udenlandske medarbejdere, der har mod på en lærlingekontrakt, er der tre ting, som skal være på plads.

For det første skal medarbejderen have et cpr.-nummer. Man henvender sig til det skattecenter, som virksomheden er tilknyttet til; her får medarbejderen et midlertidigt cpr-nummer og udstedt et skattekort. Der skal medbringes kopi af ansættelseskontrakten, vedkommendes pas, information om ægtestand, hjemmeboende børn og hjemstedsadresse i hjemlandet. Nogle skattecentre vil se vedkommende, andre vil have en fuldmagt, og de fleste steder er det nok, at den ansvarlige i virksomheden møder op, så kontakt skattecentret på forhånd.

For det andet der skal indgås en uddannelsesaftale; her er erhvervsskolen behjælpelig.

Og for det tredje, så skal det lokale jobcenter tages i ed, hvis lærlingen skal ansættes som voksenlærling med løntilskud. Husk endelig, at der skal laves en aftale om løntilskud med jobcentret, inden lærekontrakten skrives under.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1