Lavenergiekspert: Overophedning er ikke længere et problem
- Løsningen på problemerne med dårligt indeklima i lavenergihuse er velkendte og enkle, mener indeklimaekspert Tine Steen Larsen fra Center for Byggeri & Business på UCN
Det er en af landets førende eksperter i indeklima Tine Steen Larsen - konsulent i Energi, Indeklima og Miljø på UCNs Center for Byggeri & Business og med tidligere baggrund i dansk indeklimaforskning som forsker på Aalborg Universitet - der i forbindelse med de seneste dages omtale af ulideligt varme lavenergiboliger slår op i banen.
- Kritikken tager bl.a. afsæt i et konkret hus, der er seks år gammelt, og dermed slet ikke tager højde for den viden, vi har høstet de sidste par år. Huset fremstår med et meget stort glasparti i facaden, der ikke kan afskærmes, og det ser heller ikke umiddelbart ud til at vinduerne kan åbnes. Kort sagt mangler netop de muligheder for passiv køling, som kunne have hjulpet familien til et bedre indeklima, fortsætter Tine Steen Larsen og pointerer, at blandt andet erfaringer fra Komforthusene ved Vejle viser, at man via korrekt design af bygningen sagtens kan holde temperaturen nede.
- Der er slet ikke belæg for at installere energislugende og vedligeholdelsestunge køleanlæg i korrekt designede lavenergihuse, men mulighederne for naturlig ventilation og udvendig solafskærmning skal tænkes ind fra starten, for det er både dyrt og besværligt at rette op på et lavenergihus, der er designet forkert.
- Man kan derfor roligt fortsætte med at bygge lavenergibyggeri uden at være bange for at smelte i sit nye hus, hvis bare det er designet korrekt, konstaterer Tine Steen Larsen og tilføjer, at vejen til et bedre indeklima i lavenergibyggeriet nu også bakkes op af konkret lovgivning om dokumentation af termisk indeklima i kritiske rum i både lavenergiklasse 2015 og bygningsklasse 2020.
tøtte