23948sdkhjf

Vækst og bedre indtjening i trælasthandler og byggemarkeder

Der er fremgang hos trælasthandlerne og byggemarkederne i Danmark. Aktivitetsniveauet stiger og bruttoresultatet vokser samlet med 7,5 pct. Mere overraskende er det, at nettoresultat stiger markant med over 40 procent. Det viser Mester Tidendes nye brancheanalyse
Samlet set er der fremgang for leverandørerne af byggematerialer i Danmark i 2011. Mester Tidendes brancheanalyse viser, at branchen går frem på de væsentligste parametre. Men går man dybere i tallene, ses det, at fremgangen først og fremmest skyldes, at de fem største kæder har gjort det godt i 2011. Af deres regnskaber fremgår det, at de alene står for 80 pct. af bruttoavancen og 94 pct. af overskuddet hos de 24 trælast- og byggemarkeder der er med i Mester Tidendes analyse.

Det generelle indtryk er, at markedet for byggematerialer har stabiliseret sig efter finanskrisen, og at der nu er moderat vækst. Det fremgår også, at bruttoavancen er forbedret for leverandørerne af byggematerialer, og at man har fået tilpasset omkostningsstrukturen, så man igen er begyndt at tjene flere penge.

Positiv udvikling

Ser man på de enkelte virksomheder, er der flere positive historier. Ud over de fem største byggematerialeleverandører har gjort det godt i 2011 er der positive resultater fra Johannes Fog der har fordoblet nettoresultatet fra ca. 6 mio. kr. i 2010 til lidt over 13 mio. kr. i 2011. VTB Holding der i år har et solidt resultat på mere end 24 mio. kr. og Davidsens Tømmerhandel der tjener lidt over 10 mio. kr.

Røde tal

Ceste Træ med hovedkontor i Thisted havde et underskud på 13 mio. kr. i 2011. Et underskud der, ifølge årsrapporten, hovedsageligt skyldes engangsudgifter i forbindelse med omlægninger i dattervirksomheder. Virksomheden satser på at fastholde og udbygge sin position i sit lokalområde i Thy og på Mors. Ledelsen forventer et positivt resultat i 2012.

Henry Kjeldsen Ringkøbing Tømmerhandel er en andet af de virksomheder der havde røde tal på bundlinjen i 2011. Et minus på 3,6 mio. kr. blev det til. På trods af en omsætningsfremgang på 12 procent blev slutresultatet negativt.

Det negative resultat skyldes dels hård konkurrence, og så stigende finansielle omkostninger. I 2010 havde virksomheden et plus på 2,3 mio. kr. på de finansielle poster. Det var minus 1,5 mio. kr. i 2011. Ledelsen vurderer at 2012 fortsat vil være et svært marked med mange ukendte faktorer.

Egenkapitalen lavere

På trods af en samlet stigning af nettoresultatet på over 40 pct. er den samlede egenkapital faldet med 1,6 procent i 2011. Det betyder at leverandørerne af byggematerialer samlet har trukket flere penge ud af selskaberne end de har tjent. Hovedforklaringen på den faldende egenkapital er at DT group har udbetalt mere i udbytte end de har generet af overskud i 2011. er faldet med 450 mio. kr. til 2,38 mia. kr. i 2011.

Et andet tankevækkende tal for branchen er at den kortfristede gæld samlet er steget med 10 procent. Også her er hovedforklaringen af DT Group har øget deres kortfristede gæld med knap 600 mio. kr. til 5,13 mia. kr. Samlet har de 24 byggematerialeleverandører øget den kortfristede gæld ca. 950 mio. kr.

Se listen med nøgletal for trælasthandler og byggemarkeder
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073