23948sdkhjf

Ejendomme er en hjertesag

Dansk forretningsmand i Hongkong opkøber og forvandler gamle bygninger i Sønderjylland og på Sydsjælland til eksklusive spisesteder og hoteller - håndplukker fagligt dygtige håndværkere og bygningskyndige til istandsættelsen og den løbende vedligeholdelse af ejendomsporteføljen
Nogle mennesker samler på frimærker, andre samler på mønter eller postkort, - for slet ikke at snakke om gamle kagedåser… Men en diskret 56-årig dansk forretningsmand og milliardær i Hongkong, Hans Michael Jebsen, samler på smukke, gamle bygninger i Danmark, som han køber op. Det siges om ham, at når han udser sig et opkøbsobjekt, så følger han altid sit hjerte. Når købet er i hus, om man så må sige, sætter han ejendommen i tip top i stand og fører den tilbage til den oprindelige stil med de bedste materialer og efter de bedste håndværksmæssige traditioner. Til det formål har han for få år siden stiftet et selskab med base i Sønderjylland, der fungerer som arkitektfirma og er med til at uddanne og fastholde håndværkere, som mestrer de gamle teknikker, og som er i stand til at bevare og videreføre de gamle håndværksmæssige traditioner.

Det er Udviklingsselskabet Stenbjerg A/S, som ejes af Jebsen & Co., og som mønstrer både arkitekt og bygningskonstruktør samt en halv snes håndværkere – både tømrere, murere, malere og møbelsnedker, som til stadighed sørger for, at alle Jebsens ejendomme i Sønderjylland (fortrinsvis eksklusive spisesteder og hoteller) samt på Sydsjælland, der alle er placeret i to selskaber: Stenbjerg Ejendomme A/S og Ejendomsselskabet Stentoft A/S, holdes i tip top stand.

Forkærlighed for erhvervet

Om baggrunden for selskabet forklarer dir. Henrik Uldall Borch til Mester Tidende. (Han står i spidsen for de to ejendomsselskaber i Danmark):

- Selskabet er etableret blandt andet ud fra en interesse i at fastholde og uddanne håndværkere, der er i stand til at holde de gamle håndværksmæssige traditioner i live, for der er ofte brug for folk, der kan det specielle i relation til de bygninger, som opkøbes. Mange af vore ejendomme er vedligeholdelsestunge, der er mange skæve vinkler, gamle koblede vinduesrammer m.v. og også et materialevalg, som sammen med påvirkningen fra vind og vejr tilsiger, at de løbende skal efterses.

På et tidspunkt følte vi et behov for som supplement til de håndværkere, vi normalt entrerede med, at vi også selv rådede over en fast stab af faguddannede håndværkere, som mestrede de gamle teknikker som f.eks. arbejde med bindingsværk og med linolie, håndværkere som virkelig havde en forkærlighed for deres erhverv. Det er jo processer, som kan være mere møjsommelige og mere tidkrævende og fordyrende end mere gængse metoder. Dermed kunne vi sikre, at vi fik gjort tingene på den rigtige måde, samtidig med at vi kunne tilrettelægge arbejdet på den mest hensigtsmæssige måde - sætte arbejdskraften ind med udførelse af udvendige arbejder i tørre perioder og indvendige arbejder i vinterhalvåret.

Også møbelr estaurering

- Medvirkende til, at vi startede selskabet, var i høj grad også, at det for nogle få år siden var svært at skaffe håndværkere på grund af travlhed i byggebranchen. Mange ville hellere gå efter de store tilbudsopgaver. Løsningen på det problem blev, at vi knyttede nogle håndværkere til os i Udviklingsselskabet Stentoft, som i dag klarer både små og store opgaver, og det gælder også inden for restaurering af gamle antikke møbler, som udgør møblementet i mange af de istandsatte ejendomme. Det tager en møbelsnedker sig af. En del af håndværkerne kendte vi jo i forvejen gennem job, som de har udført for os igennem årene. Dog ryger de helt store restaurerings- og renoveringsopgaver stadig ud i fagentreprise, fortæller Henrik Uldall Borch.

Han tilføjer, at selskabet også gør en dyd ud af at opkvalificere de pågældende håndværkere ved at sende dem på kursus i de gamle teknikker f.eks. på Raadvad centret, hvis de selv ønsker det.

Køber med hjertet

Samlermanien inden for ejendomsmarkedet – og det gælder både gamle gårde, hoteller og restauranter - blev vakt allerede for mere end 20 år siden, og Hans Michael Jebsen er til stadighed på udkik efter unikke ejendomme, som kan købes op og forvandles til eksklusive hoteller og spisesteder indrettet med kunst og antikviteter. Og der købes altid med hjertet, som Henrik Uldall Borch udtrykker det. Det handler for Jebsen ikke om at købe op og bevare bare fordi nogle ejendomme pludselig er faldet i pris. De skal passe ind i ejendomsporteføljen og i selskabets geografiske interesseområder.

Samlermanien er båret af en filosofi om, at det må være en fælles interesse at bevare de æstetiske værdier, der er i Danmark, værdier, som hurtigt kan spoleres eller endda aflives af en misforstået modernitet, som ikke hører hjemme alle steder.

Det startede med "Æ Knapp"

Det hele startede på Hans Michael Jebsens hjemstavn, Løjt Land ved Aabenraa, da han i 1989 købte det skrantende traktørsted, Restaurant "Æ Knapp" og fik pustet nyt liv i etablissementet. Det gav blod på tanden, og på kort tid kom historiske bygninger som Hotel Baltic i Høruphav ved Sønderborg, Ballebro Færgekro i Blans, Restaurant Damende og Årøsund Badehotel ved Haderslev samt Kalvø Badehotel i Genner ved Aabenraa og senest Dyvig Badehotel på Nordals i Hans Michael Jebsens besiddelse. Desuden ejer han i sameje med Hans Kongelige Højhed Prins Joachim Schackenborg Slotskro. Hver gang var fremgangsmåden den samme. Alle steder var det oplagt at puste nyt liv i beværtningen. Den ny ejer havde på forhånd sat sig ind i de historiske forhold omkring stederne, så han vidste lidt om, hvordan bygningerne oprindeligt havde set ud. Derefter gik hans selskaber Stenbjerg Ejendomme A/S og Ejendomsselskabet Stentoft A/S, begge med hovedsæde i Aabenraa, ind med sin viden og ekspertise og renoverede og restaurerede efter alle kunstens regler og altid så originalt som muligt med bl.a. kitfalsede vinduer og fyldningsdøre, uanset om det var funkis, klunke, jugendstil eller barok, og hver gang med sans for detaljen, for det skulle udstråle ægthed, helhed og miljø.

Men ikke kun det bygningsmæssige har haft Hans Michael Jebsens bevågenhed. Han er også meget optaget af, at de enkelte forpagtere, som driver kro eller restaurant er top tunede og servicemindede, ligesom kvaliteten på mad og vin skal være i top. Og her kan Hongkong milliardæren også hjælpe til, for han har gennem de senere år opkøbt vingårde bl.a. i New Zealand og Australien, som i dag forsyner restauratørernes vinkældre med kvalitetsvine.

Gennem den sidste halve snes år har Hans Michael Jebsen udbredt sine ejendomsbesiddelser til Sydsjælland, hvor han har opkøbt nogle af landsdelens mest bevaringsværdige bygninger, der for en stor del er blevet – eller skal istandsættes efter de originale arkitektoniske traditioner.

Det drejer sig bl.a. om Rosendal Gods ved Faxe, området omkring Oreby på Lolland med både slot, mølle, kro og havn, Frederiksminde Badehotel ved Præstø, Kommunegården i Faxe - en af Danmarks få bevarede fattiggårde fra 1860’erne - og Strandgården i Faxe Ladeplads samt Rønnede Kro – alt sammen med bevaring for øje.

Fjerde generation

Hans Michael Jebsen er fjerde generation i familiedynastiet Jebsen, der i 1895 stiftede søfarts- og handelsvirksomheden Jebsen & Jessen. I dag er han arbejdende bestyrelsesformand for den verdensomspændende handelskoncern Jebsen & Co. Ltd. med hovedsæde i Hongkong og søsterselskaber i hele Asien, som bl.a. har stået for introduktionen af store danske virksomheder til Fjernøsten. Handelskoncernen har flere tusinde medarbejdere primært inden for kerneområderne konsumvarer, biler (bl.a. Porsche), teknisk udstyr og kemi. Desuden er han næstformand i Danfoss, hvilket betyder, at han med jævne mellemrum tager turen til Europa.

Udover restauranter og hoteller omfatter besiddelserne herhjemme også en lang række ejendomme på Løjt Land, hvor Hans Michael Jebsen selv holder til, når han er på ferie i Danmark.

Jebsen-dynastiet driver også firmaet ArSiMa, der sælger sikkerhedsudstyr, lige fra arbejdsbeklædning og sikkerhedssko over åndedrætsværn til avanceret miljømåleudstyr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125