Integreret styring i erhvervsbyggeri er en god forretning
Ét enkelt system kan styre al teknologien i for eksempel en kontorbygning. Det er billigere end den hidtil anvendte praksis med et system for hver funktion, både i anskaffelse og drift. Og når systemerne fungerer effektivt, forøges medarbejdernes produktivitet, påpeger foreningen Dansk Ventilation.
Tidligere levede hver af disse funktioner så at sige sit eget, autonome liv. Men der er penge at tjene ved at få hele herligheden til at arbejde sammen i et fælles, fuldt integreret system. Gevinsten hentes både i installationsfasen og i den daglige drift mange år frem.
Ifølge foreningen Dansk Ventilation bør erhvervslivets bygherrer fokusere skarpt på de nye muligheder for integrerede løsninger. I øjeblikket er der en tendens til at koncentrere sig om besparelser i anlægsudgifterne, men det er en kortsigtet økonomisk prioritering, når driftsudgifterne i bygningens levetid er dokumenteret lige så store eller større end anlægsudgifterne, siger foreningens formand, Dan Stjernegaard, Lindab A/S:
- Stik imod den gængse opfattelse kan nybyggeri faktisk gøres billigere, hvis de forskellige systemer integreres allerede i projektfasen. Det skyldes først og fremmest, at den samme komponent ofte kan løse flere opgaver i de forskellige systemer, og at der skal installeres færre parallelle netværk i bygningen, siger Dan Stjernegaard.
Dansk Ventilation er brancheforening for de virksomheder herhjemme, der udvikler og producerer teknik og teknologi til styring og optimering af indeklimaet i erhvervsbyggeri, institutioner og boliger. Medlemsvirksomhederne arbejder tæt sammen med danske og internationale forskere om nye løsninger på indeklimaproblemer. Og et af udgangspunkterne er den grundige dokumentation, forskningen har tilvejebragt om indeklimaets indflydelse på menneskers velbefindende og dermed produktivitet.
- Selve betjeningen af de mange systemer i et erhvervsbyggeri forenkles, når det hele arbejder integreret over en fælles brugerflade. På den måde reduceres behovet for medarbejdere til at få tingene til at fungere, og kommunikationen med leverandøren forenkles, når der er én i stedet for måske ti eller tyve leverandører involveret, påpeger Dan Stjernegaard.
- Men den helt store gevinst hentes hjem, fordi systemerne fungerer optimalt i forhold til hinanden. For eksempel er det jo logisk, at lysstyringen bør være i dialog med indeklimastyringen, således at belysningen dæmpes på solrige dage og forøges, når det er mørkt og koldt udenfor. Når systemerne trives sammen, trives medarbejderne også. Et godt indeklima har en næsten forrygende indvirkning på produktiviteten. I en typisk kontorbygning er medarbejderudgifterne ni til ti gange større end udgifterne til etablering og drift af selve bygningen. Blot et par minutters forøget effektivitet kan gøres op til 130 kroner om året per kvadratmeter, dvs. mere end energiforbruget i en energiøkonomisk bygning. Derfor er engangsinvesteringen i disse integrerede styringssystemer hurtigt tjent ind, siger Dan Stjernegaard.
Kilde: Dansk Ventilation