23948sdkhjf

Når facaden krakelerer

Boligejere kan ufrivilligt blive tilskuere til, at hjemmets nypudsede facade begynder at krakelere og i bogstaveligste forstand falder af i store flager. Særligt er der risiko for, at fænomenet opstår på bygninger, som er opført før 1950. Der er en helt naturlig forklaring og endnu vigtigere: der er en løsning.
Gamle huse er bygget med andre materialer og metoder, end dem vi kender i dag. Og når overfladen på en nyrenoveret facade begynder at krakelere, skyldes det ofte, at den hårde cement som anvendes i pudsemørtlen, ikke spiller sammen med de bløde gamle mursten og den mørtel, som huset oprindelig er bygget i. Det er derfor klogt at tage hensyn til husets alder og materialer, når facaden står for et tiltrængt ansigtsløft.

Ej hårdt på blødt
Cement er et fantastisk bindemiddel og ganske uundværligt i vor tids moderne arkitektur og bygningsopførelse. Men når vore ældre boliger trænger til en forskønnelse, gøres det med helt andre materialer og metoder, end dem vi bruger i det nye moderne byggeri. Mens cementen hærder hurtigere og hårdere og ender som en tæt masse, så giver naturlig hydraulisk kalk en venligere struktur med åbne porer. Så forskellen i det æstetiske resultat og hemmeligheden bag renoveringens holdbarhed, ligger ofte i mørtlens bindemiddel.

Hydraulisk kalkmørtel som forhandles i STARK, er ofte langt mere velegnet til renoveringsopgaver på gamle huse, fordi den i modsætning til cementmørtel er forenlig med de gamle byggematerialer. Hydraulisk kalkmørtel er elastisk og følger husets naturlige bevægelser. Den er diffusionsåben, hvilket betyder, at den tillader husets konstruktioner at ånde og skille sig af med fugten. Dette giver ikke alene en sundere og stærkere konstruktion, men også et bedre og behageligere indeklima for husets beboere.

Natural Hydraulic Lime
Den naturlige hydrauliske kalkmørtel er 100 % ren og uden tilsætningsstoffer. Den kaldes hydraulisk, fordi den hærder delvist med vand, ikke kun med luft som fx kulekalk. NHL naturlig hydraulisk kalkmørtel findes i tre standardtyper, klassificeret efter trykstyrke: en svagt hydraulisk (NHL2), en moderat (NHL3,5) og en stærk hydraulisk (NHL 5).

• NHL 2 er velegnet til gamle, skrøbelige konstruktioner, indvendig og udvendig finpudsning af gamle mursten og vandskuring direkte på teglsten etc.
• NHL 3,5 er anvendelig til det meste bygningsarbejde, både ude og inde. Til opmuring, puds og fugning og som flisemørtel til tegl- og naturstensgulve.
• NHL 5 vælges til murerarbejde på særligt udsatte steder. Velegnet til fx sokler, sålbænke, gesimser, opmuring af skorstene og facadepuds ud mod havet. NHL naturlig hydraulisk kalk er saltresistent.
• Forhandles i en række STARK trælast- og byggematerialeforretninger.

Kilde: Stark

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125