23948sdkhjf

Lønudviklingen under kontrol

Lønningerne er steget mere inden for byggeriet end på hele DA-området. Det hænger sammen med, at væksten i byggeaktiviteten har været større end væksten i økonomien som helhed.
Ifølge DA’s konjunkturstatistik er timefortjenesten for arbejdere og funktionærer ved bygge- og anlægsvirksomhed steget fra andet kvartal sidste år til andet kvartal i år med 4,8 pct. Det er noget mere end i første kvartal i år, hvor timefortjenesten steg med 3,7 pct. på årsbasis.

På hele DA-området steg timefortjenesten for arbejdere og funktionærer i 2. kvartal i år med 3,9 pct. på årsbasis mod 3,4 pct. i 1. kvartal.

- På baggrund af højkonjunkturen og de første effekter af de nye overenskomster var det forventet, at lønstigningerne ville tiltage, fortæller specialkonsulent Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, og fortsætter:

- Det mest interessante her er effekten af tilgangen af arbejdskraft fra udlandet. Det er den ventil, som tager toppen af trykket på arbejdsmarkedet og sikrer, at lønudviklingen ikke kommer ud af kontrol, når vi tager den rekordhøje bygge- og anlægsaktivitet i betragtning.

Ifølge Danmarks Statistik var der i maj 2007 beskæftiget 7.600 flere ved bygge- og anlægsvirk­som­hed end i maj 2006. Tilgangen kommer via elever (2.400), arbejdstilladelser via Østaftalen (2.400) samt arbejdere fra især Tyskland og udstationerede fra udlandet (2.800).

- Det vil sige, at 2 ud af 3 nye beskæftigede kom fra udlandet, først og fremmest Tyskland og Polen, mens den sidste tredjedel kom via flere uddannelsespladser, slutter Finn Bo Frandsen.


Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109