23948sdkhjf

Mærkningsordninger vinder frem i byggeriet

Fra varmepumper til betonelementer til indeklimaløsninger. Mærkningsordninger bliver stadig flere og sikrer både overskuelighed, kvalitet og menneskevenlighed, når der bygges nyt.
Ofte kan man få den tanke, at teknologien udvikler sig hurtigere end virkeligheden. Det gælder ikke mindst i byggebranchen, hvor man det ene øjeblik hører eller læser om nye materialer, nye metoder, nye fremskridt, mens man det næste øjeblik bliver informeret om endnu en omgang byggesjusk, endnu et tilfælde af skimmelsvamp eller endnu en fatal konstruktionsfejl i et ellers banalt byggeri.

Men der er håb forude. Stadig flere af byggebranchens leverandører tilslutter sig frivillige, uafhængige mærkningsordninger. På den måde bliver de komponenter, som et nybyggeri består af, enten skrevet ind på listen over ’good guys’ eller sendt ud i mørket, fordi både byggevirksomhederne og deres kunder får en objektiv mulighed for at vælge det bedste af flere tilsyneladende ens produkter, som alligevel ikke er så ens.

Et af de nyeste eksempler er en frivillig godkendelsesordning og energimærkning af varmepumper, som er etableret med sekretariat hos Teknologisk Institut. Ud fra de foretagne tests kan man hurtigt og nemt vurdere den enkelte varmepumpes egenskaber, effektivitet og økonomiske rentabilitet.

Et andet eksempel er betonproducenten Expan, som ligeledes i samspil med Teknologisk Institut har ladet sine betonelementer til bolig- og erhvervsbyggeri teste, og som har opnået det officielle indeklimamærke for sine produkter. Mærket garanterer, at betonen ikke afgiver lugte, kemiske dampe og partikler, som kan forårsage dårligt indeklima i byggeriet.

Endnu en mærkningsordning er på vej. For kort tid foreslog Dansk Ventilation, at der indføres en indeklima-mærkning af nye boliger og erhvervsbygninger i Danmark. Foreningen Dansk Ventilation er brancheorganisation for de virksomheder herhjemme, der udvikler og producerer teknik og teknologi til forbedring af indeklimaet i boliger, institutioner og erhvervsbyggeri.

Foreningen er overbevist om, at skærpede EU-krav til bygningers energimæssige ydeevne vil øge fokus på energiforbruget – og på en bæredygtig projektering, der kombinerer energibesparelser med et sundt indeklima, der sikrer helbred og højere produktivitet. Der tales ligefrem om ’bæredygtigt indeklima’.

- Fælles for den mærkningsordning, Dansk Ventilation ønsker indført for sine medlemsvirksomheders område, og for de øvrige mærkningsordninger, der dukker op i denne tid, er, at der fokuseres skarpt på miljøvenlige og dermed menneskevenlige produkter. Der er i høj grad også økonomi inde i billedet og i tankegangen, men det er en langsigtet økonomi, som hele tiden stilles op imod kravene til menneskers trivsel og sundhed, siger foreningens formand, Dan Stjernegaard, Lindab, og fortsætter:

- For eksempel er den frivillige godkendelsesordning af varmepumper en stor hjælp for nogle af vore medlemsvirksomheder, der jo projekterer og etablerer et stadigt stigende antal klimaanlæg til alle former for byggeri, både boliger, institutioner og decideret erhvervsbyggeri. Klimaanlæggene er med til at sikre et godt indeklima, og hvis samtidig selve bygningen er opført med testede, miljøvenlige materialer, så bliver slutresultatet et både energivenligt og menneskevenligt byggeri, og det er den vej, vi alle skal arbejde, siger Dan Stjernegaard.

På Dansk Ventilations hjemmeside står en række let læste artikler om indeklimaforskningen og om, hvordan danskerne på enkel og økonomisk overkommelig måde kan sikre et godt indeklima.

Kilde: Danvak - www.danvak.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109