23948sdkhjf

Kommuneaftale øger ikke udlicitering

Den nye aftale vil ikke flytte flere opgaver på private hænder til gavn for erhvervsudvikling og samfundsøkonomi, vurderer Jens Klarskov, Dansk Byggeri.
Det er alment anerkendt, og der er også i skåltalerne bred enighed om, at udlicitering er et redskab til en mere effektiv drift af den offentlige sektor. Derfor var det selvfølgelig positivt, at regeringen og KL i økonomiaftalen for 2007 blev enige om at øge andelen af konkurrenceudsatte opgaver i kommunerne til 25 pct.

I den netop indgåede aftale for 2008 er målsætningen blevet bekræftet og suppleret med introduktionen af en indikator for konkurrenceudsættelse. Dansk Byggeri er imidlertid bekymret for, at det nye indeks vil blive brugt til at pynte på billedet af kommunernes vilje til udlicitering. Jens Klarskov, adm. direktør i Dansk Byggeri gør det klart, at konkurrenceudsættelse ikke er det samme som udlicitering.

- Kommunerne vinder ofte selv opgaverne, og det er ikke altid virksomhederne oplever, at det sker på helt lige vilkår. Rent faktisk oplever mange private virksomheder, at det er frustrerende at give tilbud i konkurrence med en kommune. Det skyldes, at kommunerne ofte selv byder på drifts- eller vedligeholdelsesopgaver med bud, der ligger langt under de tilbud, som private virksomheder afgiver, anfører Jens Klarskov og understreger, at der ikke er sagligt belæg for at antage, at kommunale driftsafdelinger skulle være bedre og mere effektive end private entreprenører og håndværkere.

Så forklaringen på de lave kommunale tilbud må ifølge Jens Klarskov ligge et andet sted.

- Ingen ved bedre end medarbejderne i virksomhederne, som beregner tilbud, hvad det koster at udføre en driftsopgave eller et anlægsarbejde. Det kan skyldes, at kommunerne som grundlag for deres bud ikke medregner alle udgifter, der skal dækkes. På den måde bruges kommunale skattekroner til at støtte offentlige virksomheder i unfair konkurrence med private virksomheder. Og den bedste får ikke opgaven!

Resultatet af den unfair konkurrence kan meget vel føre til mindre udlicitering, og det er til skade for både de private virksomheder og samfundsøkonomien.

- Det er kompliceret at byde på offentlige opgaver. Private virksomheder bruger mange ressourcer på at beregne tilbud på kommunale drifts- og vedligeholdelsesopgaver, og derfor er dobbelt ærgerligt, når kommunerne vælger deres egne tilbud. Det er også ærgerligt for samfundsøkonomien, fordi vi ved, at den begrænsede udlicitering fører til lavere effektivitet og højere priser. Derfor skulle regeringen og KL supplere målsætningen om at øge udliciteringsgraden til 25 pct. med et fokus på de vilkår, der findes for kommunernes bud på egne opgaver. Ellers får vi ikke flyttet flere opgaver på private hænder til gavn for erhvervsudvikling og samfundsøkonomi, slutter Jens Klarskov.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078