Fremtidens brandsikring er integreret i bygningen
Nytænkende idé om at bruge et ventilationsanlæg med varmegenvinding som et aktivt redskab i brandslukningen vinder idékonkurrence.
Vinderen blev Thomas Raben-Lange for en nytænkende idé om at bruge et ventilationsanlæg med varmegenvinding som et aktivt redskab i brandslukningen ved at skabe over- og undertryk i bygningen og på den måde presse røgen ud.
Ifølge juryen er løsningen valgt som vinder, fordi den ikke alene giver mulighed for at detektere en opstået brand, men også kan gå ind og bruges i en egentlig brandslukning. Derudover fremhæves den for sit store potentiale for at vinde udbredelse, da vi med fremtidens energikrav sandsynligvis kommer til at se flere og flere boliger og bygninger med varmegenvindingsanlæg.
Vinduer skal få den skadelige røg væk
Andenpladsen gik til en løsning, hvor vinduet, en bygningskomponent der findes i stort set alle bygninger, og som udskiftes ofte, får en mere intelligent funktion i brandsikringen. Idéen er skabt af Mikas Emil Jakobsen og Andreas Skov Petersen og fokuserer på, hvordan man kan få den skadelige røg ud af bygningen. Idéen er derfor at placere et røgudtræk i vinduesrammen, som slår automatisk til, når der opstår for meget røg i nærheden, så røgen hurtigt suges ud
Endelig gik tredjepladsen til en idé skabt af Asger Halvorsen, Kristoffer J. V. Pedersen og Stina Jensen, hvor man bruger LED-projektorer integreret i bygningens belysningsarmaturer til at vise vej til den nærmeste flugtvej i stedet for almindelig skiltning. Løsningen er især ideel i offentlige bygninger, hvor der færdes mange mennesker, som ikke på forhånd har kendskab til bygningens indretning og flugtveje.
Konkurrencen, der havde titlen Fire Away, førte til 52 meget forskellige løsningsforslag. Vinderforslaget blev præmieret med 30.000 kroner, mens anden- og tredjepladsen modtog hver 5.000 kroner.