23948sdkhjf

Ib Andersen Ventilation halverer storcenters strømforbrug

Nye ventilatorer i Aalborg Storcenter skærer halvdelen af energiforbruget.
Det ATP-ejede storcenter i Aalborg sparer 192.000 kroner om året ved at skifte til energibesparende EC-ventilatorer i butikkerne. Ventilatorerne er nyeste teknologi fra Ebmpapst, hvor motor, ventilator og styring er bygget sammen i en energieffektiv enhed. Investeringen er tjent hjem på 4,3 år.

Opgaven blev vundet af det lokale Ib Andersen Ventilation. Og udskiftningen blev planlagt til perioden august til oktober 2014. Efter sommerferien og før julehandlen satte ind.

Det var energirådgiver Keld Pedersen fra Energi Nord og ingeniør Leo Helmer fra ingeniørfirmaet Kærsgård Andersen, der gennemgik måleresultaterne og efterfølgende hjalp til med at få beskrevet opgaven, og hele projektet blev foreslået af energikonsulenter fra Kemp & Lauritzen.

Ejendomsinspektør Claus Münster, der har stået i spidsen for energirenoveringen i Aalborg Storcenter, forventer en energibesparelse på cirka 250.000 kWh om året.

De skrottede ventilatorer var fra 1996
Udskiftningen af de i alt 102 gamle ventilatorer med moderne EC-ventilatorer fra ebmpapst var færdig i oktober 2014, så der er kun udført målinger på energibesparelsen i et par måneder.

Det totale elforbrug til ventilation er faldet med cirka 20.000 kWh pr. måned, hvilket svarer til cirka 30 procent. Og da storcenteret sideløbende ikke har lavet andre ændringer ved ventilationen, beregner man, at forbruget til de 102 ventilationsanlæg i vores lejemål er halveret.

Udover den store energibesparelse betyder de nye ventilatorer også billigere drift og et bedre indeklima med mindre støj og bedre luftskifte hos de 75 lejere i centret. De skrottede ventilatorer var fra 1996, da Aalborg Storcenter blev bygget. Anlæggene kostede cirka 30.000 kroner om året at vedligeholde og havde mange driftstimer - cirka 3.000 timer om året.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078