Nu skal Europas gamle bygninger efterisoleres
EU har bevilget knap 40 mio. kr. til forskning, der skal munde ud i klare anbefalinger til, hvordan bygninger fra før 1945 efterisoleres. SBi og DTU er med på holdet.
Projektet hedder RIBuild, strækker sig over fem år og skal munde ud i klare anbefalinger til, hvordan ældre bygninger bedst efterisoleres. Det er støttet af EU-programmet Horizon 2020, og projektstart var 1. januar 2015. Projektet har en værdi af 37 mio. kr., og DTU Bygs andel er godt 5 mio. kr.
Ifølge lektor Ruut Peuhkuri, som er leder af udviklingsområdet ReBuild ved DTU Byg, er der store besparelser at hente ved at forbedre isoleringen af den ældre bygningsmasse, som alene i etageejendomme til beboelse udgør ca. 60.000 bygninger herhjemme. Hertil kommer offentlige bygninger som eksempelvis skoler samt bevaringsværdige historiske bygninger som slotte og monumentale bygninger.
- Det handler overordnet om at passe på vores ældre huse og bymiljø, og samtidigt forbedre isoleringen og komforten, således at der bruges mindre energi til opvarmning og dermed bidrages mindre til den globale opvarmning. Desværre er efterisolering af ældre bygningsmasse ofte forbundet med en række problemer, der vanskeliggør arbejdet, og hvor forkerte løsninger kan føre til alvorlige skader som skimmel og nedbrydning af den oprindelige konstruktion. Vi har brug for helt grundlæggende viden om, hvordan nye og gamle materialer spiller sammen, så vi kan omsætte denne viden til klare retningslinjer og designregler for branchen. Jeg har store forventninger til projektet, som vil skabe ny erkendelse og sikre bygninger, der er energirigtige, komfortable og har et sundt indeklima, siger Ruut Peuhkuri.
DTU Byg deltager i EU-projektet sammen med andre forskningsinstitutioner fra en række europæiske lande. Statens Byggeforskningsinstitut, SBi, en del af Aalborg Universitet, koordinerer projektet.