Konsulent optimerer Aalborg-firmaers energiforbrug
Alle store virksomheder skal senest den 5. december 2015 have udført et energisyn, og efterfølgende skal det ske hvert fjerde år.
EUs stramning af kravene til de største virksomheders energiforbrug og energieffektivisering skal bane vejen for de klimatilpasninger, som er nødvendige for at skabe et bæredygtigt klima for kommende generationer.
- De nye obligatoriske energisyn omfatter en grundig gennemgang og analyse af bygninger, procesudstyr, transport og tekniske installationer. Såfremt det er muligt, kan der i et energisyn også indgå det forhold, at der ses på et produkts miljøbelastning – fra vugge til grav. I princippet kan et produkt i dets fulde levetid være mere miljøbelastende end i den periode, hvor produktet er i drift groft sagt, siger energisynskonsulent Jan Blæsbjerg, og fortsætter:
- I en traditionel energispareanalyse kigger vi især på tilbagebetalingstider sat op imod den økonomiske energibesparelse, som et konkret projekt kaster af sig. I et energisyn tager jeg et spadestik dybere og kommer helt ind til kernen af virksomhedens muligheder for at energioptimere.
Energisynet er obligatorisk for alle virksomheder i EU med mere end 250 fuldtidsansatte og en årlig omsætning på mindst 50 mio. euro. Visse virksomheder er dog undtaget fra energisynet. Det gælder eksempelvis de virksomheder, der er certificeret efter ISO 50 001 eller ISO 14 001, hvor energisynet indgår i certificeringen.
Energisynskonsulentens profil
Der er relativt få energisynskonsulenter i Danmark, og der stilles bestemte krav for at blive registreret som konsulent. Der eksisterer to typer af konsulenter, som benævnes energisynskonsulent på henholdsvis A-niveau og B-niveau. Forskellen er baseret på opnået erhvervserfaring i energieffektiviseringer i virksomheder.
Yderligere har konsulenten på B-niveau erfaring i blandt andet miljøledelse og kvalitetsstyring.
- Udover erhvervserfaringen skal konsulenten have egnet teoretisk uddannelse efterfulgt af relevante efteruddannelseskurser. For mit vedkommende er jeg faglært elektriker og har derefter taget maskinmesteruddannelsen med opnåelse af bl. a. el-autorisation. En stor del af min erhvervserfaring har jeg fået gennem mit rådgivningsarbejde på Aalborg Portland, som er en typisk fremstillings- og produktionsvirksomhed. Erfaringen gør, at jeg ved, hvordan det procestekniske fungerer og kan analysere på, hvordan produktionsflowet med energibriller kan optimeres, siger Jan Blæsbjerg.
Når en energirådgiver ønsker at blive registreret energisynskonsulent på enten A- eller B-niveau, så skal ansøgningsmaterialet sendes til et bedømmelsesudvalg under Teknologisk Institut. Her bliver ansøgningen nøje gennemgået og er kravene opfyldt, bliver vedkommende indstillet til godkendelse. En registreret energisynskonsulent kan arbejde både nationalt og internationalt..