23948sdkhjf

Faldende ordrebeholdning kuer byggeriet

Dansk Byggeri giver ophøret af BoligJob-ordningen skylden for, at byggeriets ordrebeholdning fortsat dykker.
Stemningen i bygge- og anlægsbranchen har været faldende, siden det i løbet af efteråret stod klart, at håndværkerfradraget – populært kaldet BoligJob-ordningen – ophørte ved årsskiftet. Og i januar er byggevirksomhedernes vurdering af ordrebeholdningen den laveste i 3½ år.

- Vi har foreløbig kun set de første spæde effekter af ophøret af Boligjob-ordningen, men det må forventes, at både den faktiske ordrebeholdning og forventningerne til den fremtidige ordrebeholdning vil bevæge sig yderligere nedad, som 2015 skrider frem, siger cheføkonom Bo Sandberg fra erhvervs- og brancheorganisationen Dansk Byggeri.

Ifølge Danmarks Statistiks januar-undersøgelse, bedømmer virksomheder svarende til 60 procent af byggebeskæftigelsen ordrebeholdningen til at være normal. 37 procent finder ordrebeholdningen mindre end normal og blot 3 procent bedømmer ordrebeholdningen til at være større end normal. Det giver et nettotal på minus 34, som er den laveste vurdering af ordrebeholdningen i 3½ år.

- Især små og mellemstore byggevirksomheder har mærket et stop-and-go-forløb med hamstring af Boligjob-opgaver mod slutningen af 2014. Men de har også oplevet et tilsvarende opgavemæssigt tomrum her efter nytår, hvor håndværkerfradraget desværre – og helt unødvendigt - er ophørt, siger Bo Sandberg.

Bygge- og anlægsvirksomhederne angav i januar – udover faldende ordrebeholdning – negative forventninger til beskæftigelsen. Udviklingen betyder, at temperaturen på konjunkturbarometeret, som Danmarks Statistiks opgørelse over bygge- og anlægsbranchens fremtidsforventninger kaldes, faldt fra minus 14 i december til minus 17 i januar.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11