Milliardinvestering: Universitet vil være herre i eget hus
Udsigten til hurtigere og billigere byggeprojekter er en af årsagerne til, at Københavns Universitet gør klar til at bruge op mod 9 mia. kr. på at købe egne bygninger af staten.
Ifølge bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen er baggrunden, at Københavns Universitet i dag ikke selv kan bestemme over sine bygninger. Det betyder manglende fleksibilitet i forhold til de nye behov, der løbende opstår, ligesom universitetet ikke selv må renovere nedslidte bygninger til international standard. Ejer universitetet selv bygningerne, kan det blive hurtigere og billigere at bygge og ombygge.
- De førende universiteter i verden har selveje, og både DTU og CBS har selveje. Det er en forudsætning for at indgå samarbejder med industrien og tiltrække forskergrupper og dermed kunne konkurrere på forskningsområdet internationalt. Ejer vi vores bygninger, bliver vi mere dynamiske i forhold til indretning og renovering af laboratorier og lokaler, og det er helt nødvendigt for at være konkurrencedygtige, siger Nils Strandberg Pedersen og understreger, at universitetet vil være i stand til at håndtere de nye opgaver, selvejet medfører.
Københavns Universitet lejer sine bygninger fra staten gennem den såkaldte SEA-ordning – Statens Ejendoms Administration. Det er dermed staten, der bygger for universitetets penge og står for nybyggeri og større renoveringsopgaver. Ifølge KU selv betaler man i dag en husleje, som ligger mindst 20 procent over markedsprisen – penge, som universitetet i stedet kunne bruge til at styrke kvaliteten af uddannelse og forskning.
Københavns Universitet søgte allerede tilbage i februar 2013 daværende uddannelsesminister Morten Østergaard om bygningsselveje. I sin ansøgning skrev universitetet blandt andet, at det kan styre drift, vedligeholdelse og nybyggeri mere effektivt end staten. Uddannelsesministeriet er i øjeblikket ved at udrede, om Københavns Universitet må få selveje.