Vennelyst miljøsanerer plejehjem
Gamle byggematerialer fordyrer nye boliger på plejehjemmet Risagerlund i Brønderslev.
- Vi er godt i gang. Vi startede op i første uge i det nye år, og vi har berammet det miljømæssige arbejde til otte uger, siger Jan Iver-Christiansen, indehaver af Vennelyst.
Han regner med at kunne starte med nedbrydning af de dele af Risagerlund, der er miljøsaneret, før der er gået otte uger.
- Så kan vi begynde at bruge almindelige entreprenørmaskiner til selve nedbrydningen, siger Jan Iver-Christiansen.
Anna Marie Nielsen, forretningsfører i Boligforeningen P.M., ser frem til sommeren 2016, hvor hun forventer, at nye beboere kan flytte ind i 36 nye familievenlige lejligheder på Bredgade 147, hvor plejehjemmet Risagerlund ligger.
Lejlighederne bliver på henholdsvis 66, 81 og 105 kvadratmeter med to, tre og fire værelser. Størrelserne passer med antal personer og de boligydelser, som man kan få i dag, oplyser Anna Marie Nielsen.
Tre millioner kroner dyrere
Nedrivningen af plejehjemsbygningerne Risagerlund, der blev opført i 1916, kunne allerede have været gennemført, men en række miljøscreeninger har trukket nedrivningen i langdrag og har ifølge Anna Marie Nielsen medført en ekstra omkostning på tre millioner kroner.
- Fortidens syndere har fordyret projektet voldsomt, siger Hanne Wulff, formand for Boligforeningen P.M.
Omkostningen holdes i Risagerlund-afdelingen, hvilket betyder, at de nye beboere i de nye lejligheder får en lidt højere husleje, end hvis miljøscreeningerne ikke havde været nødvendige at gennemføre.
Siden 2013 har bygherrer, som Boligforeningen P.M., været forpligtet til at undersøge byggematerialer for farligt affald, når bygninger enten rives ned eller renoveres. Undersøgelsen er gennemført af Niras, som fandt asbest, bly og PCB, oplyser Henriette Kolby, Brønderslev Kommunes teknik- og miljøafdeling.