23948sdkhjf

Nu skal der sættes pris på bæredygtig beton

Et folkeligt havbad, en stormflodsmur og vejbelægning mod monsterregn er i spil til dette års Bæredygtig Beton Pris. Afstemningen er netop startet.
Tre nominerede projekter er i spil til Bæredygtig Beton Prisen 2015, hvor alle danskere inviteres med til at afgøre, hvad der lige nu er den mest bæredygtige måde at bruge beton på til gavn for borgere, samfund og miljø.

Afstemningen starter i dag, og vinderen modtager Bæredygtig Beton Prisen 2015 på Bæredygtig Beton Konferencen den 10. marts.

- Vi har masser af udfordringer i samfundet, der skal løses, men heldigvis kan man se, at vi har endnu flere muligheder for at løse dem, siger Jesper Knudsen, formand for Dansk Beton om de tre projekter, der er nominerede til at modtage Bæredygtig Beton Prisen 2015.

Bæredygtighed hele vejen
De tre nominerede projekter, der for dommerkomiteen illustrerer løsningerne allerbedst lige nu, er den permeable betonbelægning på Helenevej på Frederiksberg, der kan opsuge regnvandet fra kraftige skybrud, den svungne betonmur ’Le Mur’ i Lemvig, der sikrer byen mod stormflod, og ’Havbadet’ i Nørre Vorupør, hvor alle nu kan bade sikkert i det vilde Vesterhav.

- De tre projekter viser, hvad der er muligt, når man tænker bæredygtighed i alle dets betydninger ind i byggeriet. Vi glæder os til at høre danskernes mening og overrække prisen til vinderen, siger Jesper Knudsen, formand for Dansk Beton.

Hvilket projekt, der fortjener at vinde, kan alle danskere være med til at afgøre ved at stemme på Dansk Betons hjemmeside www.danskbeton.dk . Man deltager samtidig i lodtrækningen om et rejsegavekort på 15.000 kr.

Muren hjælper miljøet
Helt aktuelt viste stormflodsmuren ’Le Mur’, der bugter sig gennem havnepladsen i Lemvig, at byen har skabt en effektiv sikring mod vandmasserne, da stormen Egon kom forbi forleden. Betonmuren holdt vandhøjder på 1,95 meter tilbage uden problemer. Og i de resterende 364 dage om året, giver muren en ny oplevelse af rummet ved havnen med mulighed for alt fra boldspil til bagagerumsmarked.

- ’Le Mur’ med sine mange funktioner er et unikt eksempel på̊, hvordan gode arkitekter kan tilføre tekniske anlæg rekreative og arkitektoniske kvaliteter som giver ekstra værdi til de nødvendige tekniske investeringer, begrundes nomineringen af dommerkomiteens formand, arkitekt Julian Weyer fra arkitektfirmaet C.F. Møller.

Sikker svømmetur
Hvor betonmuren skal holde de vilde vandmasser så langt væk fra mennesker, som muligt, så er præcist det modsatte tilfældet i Nr. Vorupør. Herude ved Vesterhavet er der store rekreative muligheder – hvis bare man kan komme i vandet. Men som druknestatistikkerne med al tydelighed viser, kan havet være en farlig legekammerat. Derfor har Thisted Kommune støbt et moderne betonanlæg ned i sandstranden, så det er muligt for små og store, gående og kørestolsbrugere at komme i et ægte Vesterhavsbad – uden frygt for farlige understrømme.

- Havbadet er et inspirerende og unikt eksempel på̊, hvordan rekreative kvaliteter, social bæredygtighed og tryghedsskabende foranstaltninger kan kombineres med lokale dagordener og ikke mindst kystsikring og naturbeskyttelse, begrunder dommerkomiteen nomineringen.

Væk med vandet
Men hvad med det vand, der pludselig kommer væltende fra oven som monsterregn? En udfordring har været at få vandet væk fra de mange uigennemtrængelige overflader, som veje og pladser udgør. På Frederiksberg er man gået enkelt til værks: Læg betonsten med passende mellemrum sammen med et materiale imellem og under stenene, der kan suge vandet væk. Det har gjort Helenevej til Danmarks første villavej, der kan optage regnvandet fra selv kraftige skybrud.

- Frederiksberg Kommune og beboerne på̊ Helenevej har med dette pilotprojekt vist, hvordan man kan tænke i nye baner, når behovet er en fast belægning, der sikrer, at regnen forsvinder hurtigt og lokalt gennem nedsivning, siger Julian Weyer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094