23948sdkhjf

Nu forsvinder siloen fra Kalundborgs havnefront

G. Tscherning starter nedrivningen af siloen i næste uge.
For mange i Kalundborg er nedrivningen af DLG-Siloen, der ligger centralt ved byens havnefront, alligevel en begivenhed, man har set frem til i årevis. Når snakken blandt de lokale falder på den 48 meter høje tidligere kornsilo, er ordet øjebæ ikke en usædvanlig beskrivelse.

Med siloens forsvinden får en bydel bedre udsigt til vandet. Udsigten fra vandsiden, der i forvejen domineres af domkirken, ændres betydeligt. Kalundborg får dertil en stor ledig grund på et attraktivt område, og Kalundborg Kommune er i gang med forberedelserne til udvikling af området.

G. Tscherning oplever derfor markant interesse for nedrivningen af DLG-Siloen.

Sjælden form for nedrivning
Nedrivnings- og saneringsteams fra G. Tscherning A/S har siden starten af december gået bygningerne igennem, så de tre silobygninger, den ene med administrationslokaler, samt en værkstedsbygning tæt ved havnekajen, nu står klar. Strippet for inventar og løse bygningsdele og lovmæssigt miljøsaneret for bl.a. bly, PCB og asbest.

Maskinen, der efter planen første gang svinger kuglen tirsdag d. 13. januar ved 08-tiden, er 50 ton tung og har 52 meter tårn og wirespil til styring af kuglen. G. Tscherning A/S er den eneste entreprenør- og nedrivningsvirksomhed herhjemme, der har den maskine, der kræves ved kuglenedrivningen i Kalundborg. Det kræver naturligvis erfaring at styre den, og den har maskinføreren helt bestemt – han har været maskinfører i en menneskealder.

Ligesom nedrivning ved sprængning er sjældent, så er det heller ikke ofte, at man river bygninger ned med kugle. I Danmark har man de seneste årtier kun haft to større totalnedrivninger ved sprængning, nemlig de to stærkt omtalte højhuse i Rødovre i 2011 og Københavns dengang højeste bygning, Gasbeholderen i Valby, i 2012. Begge blev sprængt af Tscherning-folk.

Årsagen til, at disse nedbrydningsmetoder, der hos mange sikkert frembringer minder fra Disney Sjov og andre tegneserier, sjældent benyttes, er primært de stadig større lovkrav til sortering af byggeaffald. Nedrivning med kugle sker lidt oftere, men oftest kun til enkelte dele af den samlede nedrivning.

- Når nedrivningen af DLG-Siloen alligevel vil blive indledt med kugle, er det fordi siloen efter miljøsanering kun består af affald, der kan og skal sorteres i to bunker, primært bestående af henh. beton/mursten samt stål. Det er let for håndfolk og maskiner at håndtere efterfølgende. En del af nedrivningsprocessen kommer dog til at foregå med andre maskiner, bl.a. en 50 tons langarmsmaskine med saks, der groft sagt tager bider af bygningerne, fortæller projektleder hos G. Tscherning A/S,
Frank Schultz Petersen.

En del af nedrivningen foregår blot 1 meter fra bygninger, der skal bestå og i dag huser erhverv. Det kræver naturligvis forsigtighed, men det er ikke uvant for G. Tscherning A/S at foretage nedrivninger i tæt bebyggelse.

Nedrivningen af DLG-Siloen i Kalundborg ventes færdig i løbet af forsommeren 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109